Ruptura dintre ALDE şi PSD aruncă România într-o criză guvernamentală, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale. Rămas fără principalul aliat, Partidul Social Democrat decide să rămână la guvernare. Cu toate că opoziţia ar putea încerca să răstoarne Guvernul printr-o moţiune de cenzură. Trei miniştri ALDE au părăsit Executivul, iar de la Cotroceni, Klaus Iohannis anunţă că sunt soluţii. Se fac scenarii, iar social-democraţii au anunţat deja că încep negocierile pentru a-şi recâştiga puterea în Parlament.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, preşedintele ALDE: Cred ca este mai corect astazi sa ne despartim civilizat si sa uram PSD-ului si doamnei Prim-Ministru misiune cat mai usoară, in continuare. 

Articolul continua dupa recomandari

VIORICA DĂNCILĂ, Premierul României şi şeful PSD: Pentru noi este o decizie de neinteles din partea ALDE. Unii spun: domnule, PSD se tine de scaun, nu vrea sa iasa de la guvernare. Eu spun ca este vorba de responsabilitate. 

După trei ani de mariaj politic, aliţii de la guvernare au divorţat. Marți, trei dintre cei patru miniştri ALDE au participat la ultima şedinţă de Guvern. Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie au părăsit fotoliile de la ministerele Energiei, Mediului şi  Relaţia cu Parlamentul, în locul lor fiind numiţi interimari alţi trei colegi din Guvern. Doar Ramona Mănescu, fostă colegă în Parlamentul European cu Viorica Dăncilă, a ales să rămână la guvernare ca independent.

Demisiile celor trei înseamnă o schimbare a structurii politice a Guvernului, ceea ce potrivit Constituţiei, obligă Executivul condus de Viorica Dăncilă să treacă testul unui vot în Parlament, după 45 de zile legale de interimat. 

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, preşedintele ALDE: Noi nu o sa votam proguvern, partidul de opozitie voteaza motiunea impotriva guvernului!

GABRIELA FIREA, presedinte PSD Bucuresti: Noi acum ar trebui sa fugim de la guvernare in ideea ca peste 2-3 saptamani oricum vom pleca prin motiune? Haideti sa vedem ce se intampla! 

Nu este sigur că moţiunea de cenzură pe care PNL vrea să o iniţieze ar putea să răstoarne Guvernul.  ALDE şi UDMR ar putea să o susţină. Nu şi Pro România. 

VICTOR PONTA, preşedinte Pro România: Poate vin cu un Guvern atat de bun incat il votam cu totii cu placere!

Alături de partidul lui Victor Ponta, ALDE a făcut o propunere-surpriză. Susţinerea actorului Mircea Diaconu la prezidenţiale, ca independent. 

MIHAI FIFOR, Ministru de Interne şi secretar general al PSD: Sa nu incercam sa ne mintim uni pe altii ca azi s-a luat decizia! Nici pomeneala! Pleci de langa un partid puternic, un partid mare ca sa te duci langa un partid aproape inexistent. 

THEODOR PALEOLOGU, candidatul PMP la prezidenţiale: Este disperarea unei batrane cocote pe care nu o mai vrea nimeni si amantul tanar seducator si profitor, au incropit o alianta si au gasit un reprezentant in persoana domnului Dianconu dupa model ucrainean.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a obţine majoritatea în Parlament, iar în acest moment se bazează pe 203 senatori şi deputaţi. Pentru cel puţin 30 de voturi va negocia intens cu celelalte partide.

Partidul Social Democrat condus de Viorica Dancila ar putea apela fie la UDMR care are exact 30 de senatori si deputati, fie la sprijinul individual al senatorilor si deputatilor din Opozitie. În şedinta de luni seară, liderii PSD au stabilit să negocieze dur, pentru a recâştiga puterea în Parlament.

BOGDAN FICEAC, jurnalist şi analist politic: Daca si PSD trece in opozitie, problema este cine mai vine la guvernare? Partidele care renunta la orgolii, electorale, ele au sanse intr-adevar sa mearga mai departe.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: Va spun voua ca solutii exista. Voi garanta ca aceste solutii sa fie constitutionale!

Deocamdată, şeful statului ţine în şah cinci numiri de miniştri. Plus alte trei de marți, anunţate de premierul Dăncilă, după ruptura de ALDE.