Viorica Dăncilă rămâne premierul României, după ce moţiunea Opoziţiei împotriva Guvernului PSD-ALDE a picat la vot în Parlament.

Au fost doar 200 de voturi în favoarea moţiunii, deşi reprezentanţii Opoziţiei aveau nevoie de 233 de voturi pentru a obţine căderea Guvernului Dăncilă.

Articolul continua dupa recomandari

Imediat după ce a aflat rezultatul votului şi că a rămas premier, Viorica Dăncilă a oferit prima reacţie.

Printre altele, premierul României îi acuză pe membrii Opoziţiei că "au tratat totul cu superficialitate. Am văzut doar jigniri care arată multă neseriozitate. Nu au venit cu nimic în schimb, nu au oferit nicio alternativă".

Premierul României a precizat că "întregul proces fost tratat cu neseriozitate. Nu au venit cu nimic în loc. Am văzut doar superficialitate şi jigniri ceea ce înseamnă neseriozitate. Dacă trecea moţiunea, trebuia venit cu o alternativă. Trebuie să ai o alternativă. Trebuie să vii cu un prim-ministru, cu un Guvern. Am văzut că vor 15 ministere, dar nu ne-au spus cum s-au gândit la 15, de ce nu 17? De ce nu 13? Nu a fost tratată problema cu foarte multă seriozitate. Nu ştiu dacă acest lucru îmi întăreşte poziţia. Am depăşit această moţiune prin aportul fiecărui coleg. Mie îmi întăreşte încrederea în colegii din Alianţă. Am respectat dorinţa colegilor mei, am avut şi am întotdeauna încredere în colegii mei, ne-am respectat punctele de vedere". 

Despre trecutul apropiat, Viorica Dăncilă a transmis următorul mesaj: "Care au fost greşelile înainte de votul de pe 26 mai? Că am vorbit foarte mult de justiţie, nu am vorbit mai mult despre lucrurile pe care le-am făcut pentru români. Am înţeles faptul că acest subiect a fost unul pe care noi l-am adus în spaţiul public, pe care Opoziţia l-a utilizat împotriva noastră. Acest Guvern nu a modificat nici Codul Penal, nici Codul de Procedură Penală, aşa cum a făcut Guvernul Cioloş. Aceste atacuri au fost foarte vehemente. Poate noi nu am procedat foarte bine în a arăta că nu e conform cu realitatea". 

Pentru viitor, premierul României dă asigurări că "am înţeles că trebuie să ne pliem pe ceea ce vor cetăţenii, trebuie să ne reîntoarcem la mesajul din 2016, care ne-a adus un val de încredere. Nu mai vorbim despre justiţie. Am şi avut o discuţie cu doamna ministru Birchall, i-am zis că vreau ca niciun ministru din Guvern să nu mai facă referire la justiţie, să mai aducă justiţia în curtea Guvernului. Nu mai vreau ca ministrul Justiţiei sau altcineva să mai intervină la actul de justiţie. Suntem un Guvern politic şi asta înseamnă că orice decizie, chiar dacă e a Guvernului României, va fi interpretată politic. Nu vreau ca Alianţa să deconteze o eventuală greşeală. Am avut o discuţie între noi şi am spus care este modul de abordare al Guvernului, faptul că Guvernul nu va interveni în justiţie, îşi doreşte o justiţie indepedentă. În acelaşi timp, însă, ne dorim şi respectarea drepturilor cetăţenilor".