Preşedintele Klaus Iohannis a criticat principalul partid de guvernare pentru blocarea declarației UE de condamnare a mutării ambasadei americane la Ierusalim. Șeful statului a anunțat că-l va chema pe Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru explicații.

Klaus Iohannis a spus la Blaj că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim. Președintele a acuzat PSD  că face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

Articolul continua dupa recomandari

”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele”, a spus Iohannis.

”Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică”, a mai spus președintele.

”Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene”, a transmis Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i da explicaţii.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit preasei israeliene.MAE a explicat că ”s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru”.