Premierul Viorica Dăncilă a transmis în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul "i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia", dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat "Noi vrem să ne unim cu ţara".

Actualizare: Mesajul premierului a fost în cele din urmă modificat, fiind scoasă orice referire la Câmpia Libertăţii şi fiind menţinută doar formula "I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate".

Articolul continua dupa recomandari

Ulterior, mesajul premierului a fost şters şi repostat.

În mesajul iniţial cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Viorica Dăncilă a transmis:

“Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat "Noi vrem să ne unim cu ţara!".

Sursa: News.ro