Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă, la Palatul Victoria, bilanţul la şase luni de guvernare, menţionând că la stat au intrat cu 15 miliarde de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Actualizare ora 14:27 În educaţie, s-au redus diferenţele de venituri, a transmis premierul Dăncilă:

Articolul continua dupa recomandari

Vedem aceste cresteri, la care se adauga cresterile de salarii succesive, care au avut loc de anul trecut. Într-un an si jumatate veniturile nete au crescut cu aprox 40%, a prezentat Dăncilă potrivit bilanţului la şase luni de guvernare.

Actualizare ora 14:23 Privind măsurile luate în domeniul sănătăţii, Dăncilă a declarat că 'aceasta guvernare e singura ca a asigurat venituri mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. S-a oprit exodul medicilor tineri, veniturile se apropie de cele din UE.'

S-a dispus dotarea spitalelor cu echipamente de ultima generatie, a mai menţionat premierul.

Degeaba ai medici bine platiti daca nu au echipament sa faca interventiile. Am achizitionat 16 computere tomograf, 24 aparate rezonanta magnetica, 21 sisteme de arhivare a imaginilor medicale si 51 de echipamente terapie intensiva. Sunt achizitionate si urmeaza sa fie instalate, a menţionat Dăncilă.

Actualizare ora 14:20 La capitolul debirocratizare, premierul spune că au fost luate măsuri şi pentru cei cu venituri din activitati independente masuri.

În primul rând, am redus de la 7 declaratii fiscale la o singura declaratie, am redus termenele de depunere si se vor face online, a anunţat Dăncilă.

Actualizare ora 14:15 Premierul a menţionat şi creşterea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap.

În decembrie 2016 era de 52 de euro, în decembrie 2017 - 73 de euro, în iunie 2018 100 de euro. Avem o creştere cu 110%, a explicat Dăncilă.

Actualizare ora 14:10 Premierul Dăncilă a prezentat şi măsurile sociale luate în primele șase luni de guvernare.

'Punctul de pensie s-a majorat de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Anul viitor punctul de pensie va crește cu 15% și va ajunge la 1265 de lei. Am majorat pensie minimă garantată, de la 520 de lei, la 640 de lei.', a menţionat premierul.

Actualizare ora 14:05 Premierul Dăncilă face precizări şi cu privire la absorbţia de fonduri europene.

Dacă în decembrie 2017 gradul de absorbţie al fondurilor europene era de 16%, în iunie 2018 gradul de absorbţie este de 19% faţă de 20% cât este media europeană, a mai precizat premierul.

Actualizare ora 14:00 Premierul Dăncilă a început prezentarea bilanţul primelor şase luni de guvernare, la Palatul Victoria.

“Din raţiuni de timp, mă voi referi doar la cele mai relevante realizări din programul de guvernare pe care le-am realizat in acest prim semestru din 2018”, şi-a început ea prezentarea.

Ea a arătat că în primele şase luni ale acestui an veniturile la bugetul de stat au fost cu 12 la sută mai mari faţă de aceeasi perioad a anului trecut.

'Total venituri bugetare: semestrul I 2017 - 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 - 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. (...) Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice', a precizat premierul Dăncilă.

Ea a susţinut, de asemenea, că investiţiile au crescut cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut, iar toate criticile pe această temă au fost fără temei.

Viorica Dăncilă este al treilea premier al coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, după Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, îndepărtaţi din funcţie chiar de partidul care i-a numit. Guvernul Dăncilă a fost învestit de către Parlament în 29 ianuarie.

Mandatul Vioricăi Dăncilă a creat controverse încă de la început, fiind criticat atât de români, care au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a protesta, cât şi de opoziţie, care a depus şi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de aceasta. Moţinea de cenzură, depusă de PNL şi citită în Parlament în 27 iunie, a picat pentru că nu au fost suficiente voturi favorabile. Atunci, în discursul de aproape o oră din plen, Viorica Dăncilă a acuzat opoziţia de minciună, dezinformare şi intoxicare nu doar prin textul moţiunii, ci şi "în presa de propagandă sau în reţelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice". Ea a enumerat o listă de "minciuni şi manipulări", a vorbit despre majorări de salarii, de pensii şi despre economia românească, "tigrul Europei". Dăncilă a făcut mai multe greşeli în timpul discursului, vorbind, de exemplu, despre Banca Monetară, în loc de Banca Mondială.

De altfel, nu a fost singura eroare făcută de Dăncilă. Premierul a fost, de-a lungul timpului, ţinta ironiilor şi criticilor din cauza greşelilor gramaticale şi de exprimare. De exemplu, Dăncilă a anunţat la începutul unei şedinţe de Guvern că Executivul va adopta modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice şi, vrând să spună că acestea schimbări vor reduce birocraţia, Viorica Dăncilă a spus că va fi redusă democraţia: "Putem spune pe scurt că reducem democraţia şi reducem... reducem birocraţia”. Într-o altă şedinţă de Guvern, la anunţul că va fi adoptată o OUG prin care vor fi achiziţionatate, la propunerea MAI, 22 de elicoptere şi un simulator de zbor, Viorica Dăncilă a spus că "dorim să ne anexăm pe prevenţie", în loc de "să ne axăm pe prevenţie”. De asemenea, întrebată la un moment dat de jurnalişti pe holurile Parlamentului dacă îi este frică de o plângere penală, prim-ministrul a răspuns că "Orice om îi este teamă de o plângere penală”. O altă gafă a premierului a venit în contextul unei declaraţii la Antena 3. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, invocând disputa Guvern - BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. El spunea că "este imperioasă” demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru "a face loc unor oameni responsabili şi competenţi şi că "este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă". Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că nu va demisiona din fruntea Guvernului atât timp cât are sprijinul preşedintelui PSD şi al coaliţiei de guvernare, că este un om responsabil şi că nu vrea să creeze instabilitate. 

Dăncilă este şi subiectul unei plângeri penale. În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului", în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare.

Ultima controversă legată de Guvernul Dăncilă este cea referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă pe amnistia şi graţierea unor fapte de corupţie, vehiculându-se că va fi adoptată în ultima şedinţă de Guvern. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la România TV, că luni Viorica Dăncilă va prezenta "un fel de bilanţ" al celor şase luni de guvernare, "cele mai bune măsuri adoptate şi efectele lor". Dragnea a spus că atât el, cât şi premierul au "o oarecare mâhnire" pentru că miniştrii nu îşi fac timp să comunice, măcar o dată pe săptămână, ceea ce s-a realizat pe domeniile lor.

Sursa: News.ro