Prietenul parlamentar la nevoie se cunoaşte. Iar nevoia îi face pe deputaţii şi senatorii chiulangii să apeleze la colegi, pentru a semna prezenţa în locul lor când lipsesc. Pentru fiecare absenţă, un parlamentar este sancţionat cu 500 de lei din indemnizaţie. Astfel, ca să nu piardă bani, alţi colegi încalcă regulamentul şi le falsifică semnătura.

Înainte de orice şedinţă în plen, se face prezenţa în Parlament. Fiecare deputat şi senator se semnează în sistemul din holul palatului. Chiar şi cei absenţi. Prin intermediari. 

Articolul continua dupa recomandari

Deputatul PSD, Sorin Lazăr, este un coleg de nădejde. Are grijă să ponteze şi pentru parlamentarii absenţi. Pe imaginile surprinse de reporterii Observator se vede clar cum semnează în locul deputatului Marius Budăi. Luat la întrebări, parlamentarul neagă şi îşi vede de drum.

Şi deputata Carmen Holban are grijă de colega sa de partid. După ce şi-a semnat propria prezenţă, pontează şi în numele Cristinei Dinu.

Puşi în faţa dovezilor, parlamentarii caută scuze.

Pentru o singură absenţă, un parlamentar pierde 500 de lei din indemnizaţie, la care se adaugă şi banii de diurnă.

În total, un deputat sau un senator lucrează în medie doar 20 de ore pe săptămână - aproape de două ori mai puţin decât un român de rând.

Weekendul parlamentarilor începe joia şi durează patru zile. Cu toate astea, mulţi nici măcar nu ajung la serviciu. Dar scapă nepedepsiţi pentru chiul, din cauza celor care îi acoperă.