Negocieri dure pe scena politică înaintea votului pe moţiunea de cenzură. Liderii Opoziţiei sunt convinşi că joi Guvernul Dăncilă va cădea. Spun că au 238 de voturi din cele 233 necesare. Şi asta deşi miercuri au pierdut doi susţinători. Doi social-democraţi care părăsiseră PSD săptămâna trecută s-au reîntors în partid.

Cu câteva ore înaintea votului crucial care va stabili dacă Viorica Dăncila mai rămâne sau nu la Palatul Victoria, atât puterea cât şi Opoziţia fac calcule pentru moțiunea de cenzură.

Articolul continua dupa recomandari

ALINA GORGHIU, liderul deputaților PNL: Orice vot peste 233 este relevant. Dar marea bucurie va fi atunci când o să văd că 233 de bile se află în urna albă. 

Matematic, partidele din Opoziţie au 231 de parlamentari, iar PSD - 203. Minorităţile şi neafiliaţii, care au împreună 30 de mandate, sunt cei care pot schimba oricând soarta votului.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, președintele ALDE: Calculele sunt făcute însă, după cum vedeți, fiecare pare să aibă calculul lui. În momentul de față, raportul majoritate opoziție s-a schimbat. Opoziția e mai numeroasă. Există și acestă intenție manifest a unor parlamentari PSD să voteze moțiunea. Eu am convingerea că mâine moțiunea va trece.

Liderii PSD, convinși că moțiunea de cenzură va pica

Social democraţii sunt şi ei la fel de convinşi că vor rămâne la guvernare. Asta după ce doi dintre deputaţii plecaţi la partidul lui Victor Ponta s-au reîntors în PSD după doar o săptămână.

VIORICA DĂNCILĂ, prim-ministru: Nu le-am promis nimic (n.r. parlamentarilor), am avut discuții legate de România, de responsabilitatea pe care o au

În spaţiul public au apărut înregistrări audio din timpul unei şedinţe a liderilor PSD, în care Viorica Dăncilă îşi avertiza colegii că soarta partidului depinde de votul de mâine.

MIHAI FIFOR, secretat general al PSD: Eu cred ca niciodata PSD nu va ajunge in situatia rusinoasa in care a ajuns PDL.

Discuții în spatele ușilor închise, înainte de moțiunea de cenzură

Ultimele discuții ale liderilor PSD înainte de moțiunea de cenzură se poartă în spatele ușilor închise de la Vila Lac. Numără toate voturile pe care se pot baza și stabilesc ce strategie vor adopta indiferent de rezultatul de joi, din Parlament.

Daca moţiunea de cenzură nu va trece, Viorica Dăncilă trebuie să meargă mai departe cu remanierea şi să obţină votul de încredere al Parlamentului. Dacă i se retrage spijinul politic, cabinetul său devine interimar, iar preşedintele Klaus Iohannis va declanşa consultările politice pentru alegerea unui nou premier care să se instaleze la Palatul Victoria cu un nou Guvern.