Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat într-o conferinţă de presă la Timişoara, că sancţiunile pe care le-ar presupune nerespectarea deciziei CCR ar fi votul alegătorilor, dar suspendarea din funcţie, la care s-a referit fără să o numească.

”Constituţia spune că... şi jurisprudenţa CCR spune că toţi trebuie să ne îndeplinim obligaţiile izvorâte din legea fundamentală în baza principiului cooperării şi a principiului loialităţii faţă de valorile constituţionale. Eu am mai spus şi îmi exprim ferma convingere: nu cred că preşedintele republicii, indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste 7 ani de zile, nu cred că va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale, pentru că atunci ăla care a trecut strada pe roşu de ce să răspundă dacă altul încalcă sau nu respectă Constituţia?”, a declarat Tudorel Toader.

Articolul continua dupa recomandari

El a explicat, răspunzând unei întrebări, că, în cazul nerespectării deciziei CCR, nu există în legislaţie prevăzută amendă sau închisoare, dar că există obligaţia respectării Constituţiei.

Ministrul Justiţiei a spus că ”sancţiunea supremă” este votul alegătorilor. Tudorel Toader s-a referit şi la suspendarea din funcţie.

”Plus de asta, există şi altă sancţiune, mult mai severă, dar la care eu nu vreau nici măcar să pronunţ instituţia, pe care dvs. o ştiţi şi care ultima dată s-a aplicat acum 6 ani de zile”, a afirmat ministrul, referindu-se la suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu în 2012.