Audieri transformate în scandal cu atacuri, ironii şi bâlbe! Primul "lot" de miniştri propuşi în guvernul liberal a trecut astăzi de comisiile de specialitate din Parlament. Doar Florin Cîţu, senatorul propus la Finanţe, a fost respins. Avizul negativ are însă doar rol consultativ. În faţa premierului desemnat, Cîţu a fost luat la bani mărunţi de Eugen Teodorovici. Şi nu au lipsit nici injuriile, de la cele mai lungi audieri din istoria Legislativului. În ciuda scandalurilor cu noua Opoziţie, analiştii cred că liberalii vor obţine votul de încredere, săptămâna viitoare.

Florin Cîţu, propus pentru Finanţe, a avut parte de cele mai tensionate audieri. Rivalul său politic din ultimii ani, ministrul demis Eugen Teodorovici l-a întrerupt cu fiecare ocazie. 

Articolul continua dupa recomandari

Eugen Teodorovici, atacuri dure la adresa miniştilor audiaţi marţi

"În ultimii trei ani, are de plătit nişte datorii la Primăria Capitalei! Ca ministru de Finanţe, nu îţi plăteşti taxele?", a fost unul dintre mesajele dure transmise de Teodorovici. 

Şi nu de puţine ori a folosit cuvinte jignitoare la adresa celorlalţi membri ai comisiei. 

"La televizor aveţi curaj. Când suntem faţă în faţă mai uşor cu pianul pe scări! Vă împiedicaţi!", a fost un alt mesaj transmis de Teodorovici.

Din interpelările lui Teodorovici nu au lipsit nici cuvintele obscene. Deşi a fost surpins de camerele de filmat, ministrul demis al Finanţelor a negat limbajul suburban. 

Dincolo de scandal, Florin Cîţu a vorbit despre obiectivele sale la conducerea Finanţelor. 

Florin Cîţu, ministru propus al Finanţelor: Vom avea un buget cu priorităţi pe investiţii. Ce punem în buget, aia cheltuim. De la ce nu facem rabat este modernizarea ANAF şi a tuturor instituţiilor din România, să le aducem în 2020. Ne-am angajat că reducem impozitele pe toate tipurile de salarii. Nu voi creşte taxe şi salarii

Florin Cîţu a fost singurul ministru propus care a primit astăzi aviz negativ. 

Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: A fost un vot politic care nu a avut nicio legătură cu prestaţia lui Florin Cîţu

Audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban sunt în plină desfâșurare. Unii dintre ei răspund la întrebări de mai bine de două ore. Comisiile sunt care mai de care mai vocale. Prim-ministrul desemnat a oferit şi o premieră. Deşi nu este parlamentar, a asistat la toate audierile și a răspuns și la anumite întrebări.

Ministrul propus pentru Sănătate are dosar penal

În comisia unde a fost audiat Victor Costache, medicul propus pentru şefia Ministerului Sănătăţii, premierul desemnat şi-a explicat gestul. 

Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: E un semnal foarte clar din partea mea şi a Guvernului care va fi investit de respect şi colaborare cu Parlamentul României 

Victor Costache a vorbit şi despre dosarul penal deschis pe numele său, după ce o familie din Craiova l-a acuzat că a pus un diagnostic greşit, iar pacienta a decedat la o săptămână după operaţia suferită. 

Victor Costache, ministrul propus al Sănătăţii: În momentul când mi se va schimba calitatea de suspect în speţă, îmi voi prezenta imediat demisia primului ministru 

Generalul Nicolae Ciucă a fost avizat pentru Apărare, după ce aseară a fost trecut în rezervă de către preşedintele Klaus Iohannis. 

Nicolae Ciucă, ministrul propus al Apărării: Dacă acest Guvern nu trece, voi rămâne civil. Este o decizie pe care mi-am asumat-o. Dacă nu trece, rămân general în rezervă

Ministrul propus pentru Mediu pare mai optimist. 

Costel Alexe, ministrul propus al Mediului: Dacă va dori Dumnezeu şi algoritmul politic aliniază planetele în plen la votul de învestire, sunt foarte determinat să fac lucruri bune 

Pentru ministrul propus la Cultură, emoţiile au fost copleşitoare. 

Bogdan Gheorghiu, ministrul propus al Culturii: Cultura contemporană şi .... îmi cer scuze. Emoţiile 

"Internaţionalizare" a fost cuvântul care i-a dat bătăi de cap. 

Ministrul propus la Interne promite desecretizarea documentelor de la protestele din 10 august

Jurrnaliştii nu au ratat ocazia să îl întrebe din nou despre cronicarul Miron Costin. Ministrul desemnat a recunoscut că a fost prins pe picior greşit apoi a promis că va curăţa sistemul de oameni incompetenţi. 

Bogdan Gheorghiu, ministrul propus al Culturii: Astfel de pile care nu au ce să caute pe funcţiile pe care le ocupă astăzi. Cu siguranţă, dacă-l cauţi pe Moliere pe email... Am avut un caz la Suceava cu o statuie, când a întrebat cineva într-o şedinţă de Consiliu Judeţean 'De ce nu chemaţi omul ăla aici să stăm de vorbă cu el?'

Colegul său, Marcel Vela, a avut alte provocări. Propus să preia Internele, a anunţat că va face anchetă pentru a stabili dacă salvatorii de la Colectiv au intervenit conform procedurilor. A vorbit, de asemenea, despre desecretizarea documentelor de la protestele din 10 august. 

Marcel Vela, ministrul propus al Internelor: Facem asta pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, o instituţie serioasă, de care România are nevoie. E văzută o pată pe alb 

Minsitrul propus al Agriculturii şi cel pentru Fonduri Europene au trecut de audieri fără emoţii. 

Prima zi de audieri s-a încheiat. Opt miniștri propuși au răspuns la întrebările comisiilor. Toate avizele sunt consultative. Guvernul Orban va trece doar dacă, luni, va primi 233 de voturi în plen.

Mâine, alţi opt miniştri vor da în Parlament testul audierilor.