Ministerul Apărării a lansat procedura de achiziţie a programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă". După dotarea cu un asemenea sistem, Forţele Navale Române vor putea desfăşura acţiuni de luptă în timp oportun, de pe întreg litoralul, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice.

Ministerul Apărării Naţionale, prin Departamentul pentru armamente, a iniţiat procedura specifică de achiziţie, prin contract multianual de furnizare, în perioada 2018-2022, a produsului "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), conform prevederilor HG nr. 630/2018, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Articolul continua dupa recomandari

Bateriile de coastă reprezintă o capabilitate defensivă esenţială pentru România, ca ţară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă. 

"Un criteriu de calificare esenţial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligaţia de a realiza, pe teritoriul naţional, o infrastructură de producţie/ asamblare/ testare/ mentenanţă la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria naţională de apărare, autorizat şi înscris în registru în condiţiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemelor, astfel încât, în situaţii de criză şi război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML", mai transmite Ministerul Apărării.