Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în cadrul evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversării a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română.

Președintele a precizat că tentația de a pleca din țară după terminarea facultății este mare, însă că la nivel naţional este nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor locale pentru a creşte corelarea dintre oferta de specializări în învăţământul superior tehnic şi piaţa muncii.

Articolul continua dupa recomandari

”Astăzi, există o cerere ridicată de absolvenţi ai universităţilor tehnice în aproape toate ramurile economiei. Între altele, sper că absolvenţii instituţiei dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice şi agricole de care Nord-Estul ţării are atâta nevoie pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate, din păcate, mai ales în ultimele decenii. De asemenea, sper că o parte cât mai mare a lor vor avea iniţiativa de a-şi dezvolta propriile afaceri, punând astfel bazele unor întreprinderi mici şi mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes. Mai ales în această perioadă, este mare tentaţia de a pleca în străinătate după terminarea facultăţii, dar, dragi studenţi, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât cu implicarea noastră, a tuturor, aici, în ţară. Sunt convins că, dacă puneţi în practică competenţele dobândite aici, veţi reuşi să faceţi diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine. Nu am nici o îndoială că îi veţi avea alături, să vă încurajeze şi să vă îndrume spre performanţă, pe profesorii şi cercetătorii care îşi folosesc toate resursele şi creativitatea pentru a excela în sălile de curs, în laboratoare, în ateliere sau, foarte important, în proiecte de cercetare. Iaşiul a fost mereu un reper în educaţia şi cercetarea românească, inclusiv în domeniul tehnic”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis le-a urat studenţilor cariere de succes în ţară.