Ministerul Afacerilor Externe a transmis o listă suplimentară cu 270 de secții de votare în străinătate pentru prezidențiale, către Autoritatea Electorală Permanentă. MAE propune astfel creșterea la 714 secții în diaspora, pentru alegerile din noiembrie.

Lista cu cele 270 de secții de votare suplimentare în străinătate care a fost transmisă de MAE urmează să fie supusă aprobării de către AEP.

Articolul continua dupa recomandari

În prezent, au fost aprobate 444 de secții de vot în diaspora, conform unei liste inițiale trimise din 3 octombrie de către Ministerul de Externe.

Peste 800 de secții necesare în Diaspora

Dacă și această suplimentare cu 270 va fi aprobată, numărul secțiilor de votare în străinătate, pentru alegerile prezidențiale, va crește la 714.

MAE estimează însă că, pentru scrutinul prezidențial din noiembrie, vor fi înființate peste 800 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe vor fi în Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).

Potrivit unui comunicat, Ministerului de Externe, termenul limită pentru a trimite către AEP propuneri de înființare de secții de vot în afara României e 19 octombrie, astfel că e de așteptat ca în următoarele zile să mai fie trimise astfel de solicitări Autorității Electorale Permanente.

Pentru alegerile prezidențiale, al căror prim tur va fi pe 10 noiembrie, românii din diaspora pot vota și prin corespondență, dacă au urmat procesul de înscriere.