Premierul desemnat Ludovic Orban anunță că runda finală de negocieri pentru formarea noului guvern va fi marți sau miercuri. De asemenea, viitorul cabinet va avea 15 sau 16 ministere, în funcție de rezultatele negocierilor.

Într-o intervenție televizată, premierul desemnat de Klaus Iohannis a susținut că urmează o săptămână de negocieri care vor fi nu doar cu partidele politice, ci și cu societatea civilă.

Articolul continua dupa recomandari

"Avem un calendar. Va fi prima rundă de consultări politice, va fi şi o consultare a societăţii civile, pe fiecare domeniu în parte, cu patronatele, asociaţiile profesionale, cu sindicatele. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice, iar runda finală de negociere va fi marţi-miercuri, practic să decidem cu fiecare partid în parte", a declarat Ludovic Orban.

Guvern cu 15 sau 16 ministere

Premierul desemnat a mai susținut la Digi 24 că PNL are pregătită o structură a unui guvern cu 15 ministere, însă, în funcție de evoluția negocierilor cu celelalte partide, se poate ajunge la 16 ministere. Miniștrii trebuie să fie "oameni integri", cu experiență și "fără probleme morale".

"Noi avem pregătită o structură de 15 ministere, putem ajunge la 16 maxim. Vor fi negociate, este vorba de chestiunea participării altor partide la guvernare, dacă vin cu miniştri, dacă vor altă formă. Se va discuta şi programul de guvernare. Evident că discutăm toate numele de miniştri. Dacă se stabileşte distribuţia portofoliilor, fiecare partid va prezenta propriile propuneri. Vrem oameni integri, fără probleme morale în cariera lor, cu experienţă în domeniul respectiv şi să vină cu soluţii pe această perioadă", a precizat Orban.

Anticipatele, încă luate în calcul

Liderul PNL a mai spus și că partidul său nu exclude nici varianta alegerilor anticipate.

"Trebuie să ai un guvern legitim care să guverneze serios România. Este necesar un acord politic pentru anticipate. Ca să faci anticipate trebuie să ai garanţia ca o majoritate să fie de acord. Aceste partide să fie de acord că sunt îndeplinite condiţiile, adică două guverne să cadă în Parlament. Dacă există o astfel de formulă, partidele cad de acord, ai majoritatea necesară, dar fără să arunci ţara în criză", a mai spus șeful PNL în emisiunea de la Digi 24.

Ludovic Orban are deja birou la Palatul Victoria

Surse politice au declarat pentru Observator că se așteaptă să fie 3 zile de negocieri cu partidele politice, prima chiar miercuri, iar unele discuții vor avea loc chiar la Parlament. 

De asemenea, tot surse politice au dezvăluit că  Secretariatul General al Guvernului a pregătit deja de 3 zile biroul pentru premierul desemnat. Conform legii, Ludovic Orban are dreptul să vină la Palatul Victoria și să lucreze la programul de Guvernare. De asemenea, prim-ministrul desemnat are drept și la protecția SPP. Biroul amenajat pentru Ludovic Orban a aparținut unui fost premier și nu va fi la etajul 1, unde are biroul actualul premier interimar, Viorica Dăncilă, au mai precizat sursele menționate pentru Observator.

Ludovic Orban a fost desemnat premier marți după amiază de către Președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după seria de consultări cu partidele parlamentare.

Sursa: News.ro