Guvernul Orban şi-a început mandatul cu un inventar. Situaţia financiară e gravă, spune premierul. "Abia dacă sunt bani să încheie anul", avertizează şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost prezent la prima şedinţă a noului Executiv. Între timp, a început şi "curăţenia" în aparatul guvernamental. Ludovic Orban a dat afară mai mulţi oameni şi a mutat agenţii de la un minister la altul. 

KLAUS IOHANNIS - preşedintele României: Eu respir ușurat că avem un nou guvern. Acum, noul guvern are enorm de mult de lucru. Deja am aflat de la unii dintre miniștri că situația pe care au găsit-o în ministere este una foarte proastă.

Articolul continua dupa recomandari

Prezent la prima şedinţă a guvernului Orban, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat fostul Executiv că a lăsat vistieria ţării goală.

KLAUS IOHANNIS - preşedintele României: Au golit finanțele publice și practic acum suntem în situația să vedem cum putem să acoperim plățile care sunt scadente. Va fi foarte complicat, înțeleg de la noul ministru al Finanțelor, să se închidă bugetul pe anul în curs.

Noul ministru al Finanţelor, care astăzi şi-a preluat mandatul, are pe lista priorităţilor rectificarea bugetară. Reîmpărţirea banilor nu va fi însă o misiune uşoară, avertizează premierul.

LUDOVIC ORBAN, prim-ministru: Să strângă șurubul la maxim și să evite orice cheltuială inutilă. Am văzut că pe structura bugetului 36% sunt cheltuieli materiale și servicii, s-au cumpărat mașini în draci! Fondul de rezeravă e golit complet!

FLORIN CÎŢU, ministrul Finanţelor: Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre pe care le-am explicat în utlimii doi ani referitor la situația bugetară. Acum avem analiza pe falsificare de date.

Premierul vrea, pe de altă parte, o "curăţenie" majoră în tot aparatul guvernamental. Azi a făcut şi primele demiteri.

LUDOVIC ORBAN, prim-ministru: Aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere. Să terminăm odată cu "pilăraia", cu nepotismul. Am semnat ieri niște decizii, băiatul lui, băiatul lui, băiatul lui și așa mai departe.

Dincolo de restructurare, mai multe instituţii se reorganizează. Secretariatul General al Guvernului capătă mai multe puteri şi primeşte două dintre cele mai importante companii din țară: Transelectrica și Transgaz. Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor trec la Ministerul Finanţelor, iar Loteria Română trece la Ministerul Economiei.