Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni să convingă cât mai mulţi români să-i voteze. Dacă actualul preşedinte a cerut sprijin de la partidele de dreapta, şefa PSD l-a chemat pe contracantidatul său la o confruntare faţă în faţă. Însă Klaus Iohannis refuză invitaţia şi spune că se va concentra pe întâlnirile cu alegătorii.

La ieşirea din prima şedinţă organizată după primul tur de alegeri, Klaus Iohannis a dat un răspuns evaziv jurnaliştilor în ce priveşte o confruntare directă.

Articolul continua dupa recomandari

A venit, în schimb, cu lămuriri, şeful de campanie al PNL, Dan Motreanu, care a anunţat că, în următoarele două săptămâni, Iohannis nu va onora invitaţia Vioricăi Dăncilă la o dezbatere televizată.

Dan Motreanu: Nicidecum preşedintele nu se teme de o confruntare. Cred ca o confruntare nu isi are rostul in aceasta campanie pentru ca nu aduce nimic in plus, nu este nimic de clarificat. Vom face mitinguri, intalniri si cu organizatiile, dar si cu cetatenii.

Şi înainte de şedinţă, Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns. A anunţat că nu va schimba strategia de campanie.

De cealaltă parte, Viorica Dăncilă susţine că îi va adresa chiar şi o invitaţie scrisă contracanditatului său, de la care vrea să afle ce a realizat în cei cinci ani de mandat la Cotroceni.

Viorica Dancila: Este normal sa avem aceasta confruntare. Este o obligatie pe care o avem fata de romani. Sa spunem ceea ce am realizat si ceea ce ne propunem pentru perioada urmatoare.

Teodorovici: Este abordarea domnului Iohannis, pe care a avut-o in intregul sau mandat. Asta este inca o dovada de lasitate.

Cum ambii candidaţi la prezidenţiale au fost profesori înainte de a intra în politică, sindicaliştii din învăţământ le-au lansat invitaţia pentru o confruntare publică, la Palatul Culturii din Iaşi. Analiştii politici susţin că tocmai dezbaterea a lipsit din campania electorală.

Ion Cristoiu, analist: Este inadmisibil ca presedintele dupa cinci ani de mandat sa aiba un singur scop: invingerea PSD. Viorica Dancila a fost dezastruoasa pentru ca nu a inteles ca trebuie sa muste din dusman, cum spunea poetul.

Klaus Iohannis încearcă acum să atragă simpatizanţii partidelor de dreapta pentru cursa finală.

Klaus Iohannis: Razboiul cu PSD nu s-a incheiat. Mai avem o luptă, mai avem un pas. Veniti la vot ca sa indepartati PSD definitiv de la putere.

Viorica Dăncilă susţine însă că nu va avea discuţii cu ceilalţi candidaţi pentru susţinere.

Viorica Dăncilă: Eu cred ca trebuie sa generez incredere in randul romanilor, indiferent cu cine au votat in primul tur. Eu vreau sa am aceasta discutie cu poporul roman.

Totuşi, lupta pentru Palatul Cotroceni nu va fi uşoară pentru Viorica Dăncilă. În primul tur, PSD a pierdut în judeţele prin tradiţie social-democrate. În interiorul formaţiunii au început deja analizele.

Viorica Dăncilă: Eu cred ca este important sa vedem ce s-a gresit, care au fost motivele pentru care s-a ajuns la un rezultat mai slab in anumite judete.

Botoşani, de exemplu, a fost singurul judeţ din Moldova unde Dăncilă a ieşit pe locul întâi.