Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare a bugetului pe 2019. Potrivit Președintelui, alocarea resurselor bugetare e fundamentată pe o prognoză nerealistă și nu asigură reala funcționare a instituțiilor publice.

Klaus Iohannis susține că veniturile bugetare sunt supraestimate, cadrul macroeconomic pe care s-a fundat bugetul pe 2019 e nerealist, iar cheltuielile sunt subestimate.

Articolul continua dupa recomandari

"Separat de motivele de neconstituţionalitate, considerăm că Legea bugetului de stat pe anul 2019 se impune a fi reexaminată de către Parlament, întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Mai mult, bugetul pentru anul 2019 afectează dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice, în special segmentele programate de autostradă care ar trebui să contribuie direct la dezvoltarea societăţii. Totodată, această lege ar trebui reanalizată sub aspectul modului în care sunt alocate resursele în domeniile sănătăţii şi educaţiei, cu atât mai mult cu cât au crescut în mod semnificativ alocările destinate partidelor politice", afirmă Iohannis.

Președintele a dat ca exemplu și reducerea bugetului SRI, cu peste 18%, care ar putea duce la neacoperirea salariilor instituției în ultimele 4 luni din 2019.

Sursa: News.ro