Au fost emoţii mari la sediile celor două partide care s-au luptat pentru fotoliul de la Cotroceni. În vreme ce liberalii s-au bucurat de victorie, după afişarea primelor exit-polluri, la sediul PSD, estimările sociologilor au adus resemnare şi nemulţumiri. Klaus Iohannis a câştigat încă cinci ani de mandat în fruntea României şi a catalogat rezultatul obţinut drept o victorie zdrobitoare împotriva PSD.

De cealaltă parte, cu toate că a pierdut alegerile, Viorica Dăncilă a declarat că este mulţumită că a recuperat voturile pe care partidul le-a pierdut la europarlamentare.

Articolul continua dupa recomandari

Klaus Iohannis: Romanii au fost eroii zilei de astazi, au mers intr-un numar impresionant sa voteze si acesta este cel mai important castig. Va promit ca voi fi presedintele tuturor romanilor. Si acelor care m-au votat, carora le multumesc in mod expres, si a celor care nu m-au votat.

În discursul de câştigător al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a mulţumit şi electoratului de stânga, românilor care au votat cu Viorica Dăncilă. El a spus că nu poartă un război cu alegătorii, ci cu Partidul Social-Democrat. Şi i-a îndemnat pe oameni să iasă la vot şi la alegerile de anul viitor.

Klaus Iohannis: Este o victorie importnata, victoria de astazi. Este cea mai categorica victorie obtinuta vreodata impotriva psd ului. Am castigat o lupta, dar nu si razboiul. Este nevoie sa mergem la vot si la local, si la parlamentale. Abia cand psd este trimis in opozitie, abia atunci vom putea sa face ce ne-au cerut astazi romanii.

Ludovic Orban: Este cea mai categorica victoria la care a castigat un candidat impotriva psd si cea mai categorica infrangere a psd la alegerile prezidentiale.

În cealaltă tabără, la PSD, a fost linişte. Viorica Dăncilă a aşteptat primele estimări ale exit-pollurilor în biroul său. După ce a aflat că a pierdut cursa pentru Cotroceni, la primele declaraţii a ieşit îmbrăcată în negru.

Viorica Dăncilă: Vreau sa le multumesc, in mod special, celor care au votat cu inima. Tuturor celor care au vrut sa inlocuiasa ura si dezbinarea cu unitatea si increderea.

Viorica Dăncilă s-a declarat totuşi mulţumită de rezultatul obţinut.

Viorica Dăncilă: PSD, astazi, a recastigat increderea cetatenilor romani care ne-au votat in 2016. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut al alegerile europarlamentare. Am toata convingerea ca numarul de voturi de astazi ne obliga si, in acest sens, vom face tot ce este posibil sa castigam alegerile locale si alegerile parlamentare.

În aşteptarea rezultatului, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, a fost responsabil cu aprovizionarea la sediul PSD.

Partidul Social Democrat a obţinut cel mai slab procentaj la alegerile prezidenţiale, din ultimii 30 de ani.