Este din nou război între palate după ce Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă, noul Cod Administrativ. Aleşii locali vor avea pensii speciale şi a fost modificat termenului pe care îl are preşedintele pentru a numi un ministru. Reacţia lui Klaus Iohannis a venit imediat.

Noul Cod Administrativ este un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ, crede preşedintele Klaus Iohannis, şi va altera funcţionarea instituţiilor locale. Şeful statului a mai transmis că, în opinia sa, prin acest act normativ, PSD vrea să distrugă administraţia de dragul baronilor locali.

Articolul continua dupa recomandari

Guvernul Dăncilă a adoptat acest act, prin care şefii de insituţii au puterea de a angaja, promova, sau muta dintr-o funcţie în alta, funcţionarii publici.

Alte modificări prevăd ca preşedintele să aibă al dispoziţie doar 10 zile pentru numirea unui ministru, nu 45 ca până acum, dar şi ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi alţi aleşi locali să primească şi ei pensii speciale. Prin acelaşi document se renunţă şi la subvenţionarea transportului public local.

Şeful statului a atras atenţia Guvernului că foloseşte instrumentul ordonanţelor de urgenţă în mod excesiv, pentru adoptarea unor legi extrem de importante.