Liderul UDMR Kelemen Hunor a explicat că formațiunea pe care o conduce a votat pentru căderea Guvernului Orban deoarece Executivul "a încălcat deciziile Curții Constituționale și recomandarea Comisiei de la Veneția, modificând legea alegerii primarilor prin angajarea răspunderii". 

Totodată, a precizat Hunor, alegerea primarilor în două tururi ar fi afectat interesele comunității maghiare.

Articolul continua dupa recomandari

"Guvernul Orban a picat! Am votat moțiunea de cenzură, deoarece Guvernul a încălcat deciziile Curții Constituționale și recomandarea Comisiei de la Veneția, modificând legea alegerii primarilor prin angajarea răspunderii, astfel ignorând total Parlamentul. Totodată această modificare contravine și intereselor comunității noastre. Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. Pasul următor va fi că președintele statului invită partidele parlamentare la consultații – la care desigur și UDMR va participa. Nu vom avea o propunere de premier, vom aștepta, pe cine va propune președintele pentru această funcție", a scrie Kelemen Hunor pe pagina oficială de Faceook.

În total, 261 de senatori şi deputaţi au votat moţiunea de cenzură, iar 139 de parlamentari au votat împotrivă.

Motivul moțiunii de cenzură a fost asumarea răspunderii Executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD și UDMR a acuzat Executivul, în textul moțiunii de cenzură, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.