Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a solicitat oficial tuturor autorităţilor să ia măsurile necesare pentru ca, începând cu alegerile prezidenţiale din toamnă, românii să nu mai fie împiedicaţi să voteze.

Şeful statului a precizat că "umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Dreptul de vot este unul fundamental, garantat de Constituţia României şi câştigat cu multe sacrificii făcute de români în 1989. Din acest motiv niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcţionale care să permită fiecărui român, din ţară şi din străinătate, să îşi exprime opţiunea".

Articolul continua dupa recomandari

Iohannis vrea să se poată vota prin corespondenţă la toate alegerile

Iohannis susţine că, imediat după alegerile din 26 mai, a pus bazele unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale care să găsească soluţiile necesare pentru ca toţi românii să poată vota încă de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

Au fost descoperite următoarele soluţii: debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare; modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor; mărirea numărului de secții de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri.

Iohannis solicită public Guvernului "să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an".

De asemenea, Iohannis solicită public partidelor şi formaţiunilor parlamentare "să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate".

Şeful statului joacă tare şi anunţă că "dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare".

Ba chiar Iohannis vrea "să atenționez autoritățile statului român că au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, pentru a se asigura că toți cetățenii români, din țară sau din străinătate, își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot".