Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, să facă pace între palate, astfel că a stabilit să dea dreptate atât lui Klaus Iohannis, preşedintele României, cât şi premierului Viorica Dăncilă în disputa dintre cei doi.

După ce Klaus Iohannis a refuzat să numească miniştrii propuşi de Viorica Dăncilă, premierul României şi-a căutat dreptatea la Curtea Constituţională.

Articolul continua dupa recomandari

Curtea Constituţională a făcut pace între preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă

Iar membrii CCR i-au dat doar parţial dreptate, obligându-l, practic, pe Iohannis să accepte interimarii propuşi de Dăncilă, după ieşirea ALDE de la guvernare.

Pe de altă parte, acţiunea premierului Viorica Dăncilă s-a dovedit a fi cu două tăişuri.

Astfel, premierul României este obligat de CCR să ceară vot de încredere în Parlament, după ieşirea ALDE de la guvernare.

Prezent la CCR pentru a susţine demersul premierului Viorica Dăncilă, Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a reclamat faptul că "domnul Iohannis nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar. Practic, din cauza unei acţiuni de campanie a domniei sale, şase ministere sunt în situaţia de a nu funcţiona în acest moment pentru că nu au miniştri".

De cealaltă parte, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a precizat că Viorica Dăncilă şi guvernul ei trebuie să solicite un vot de încredere în Parlament "din cauza schimbării compoziţiei Executivului".

În cele din urmă, CCR a fost de acord cu ambele puncte de vedere, astfel că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să accepte miniştri interimari, iar premierul Viorica Dăncilă trebuie să solicite vot de încredere în Parlament.