Preşedintele Klaus Iohannis a convocat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, la consultări pentru clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă, informează Administraţia Prezidenţială. Premierul a acceptat invitaţia.

Președintele României a anunţat chemarea Premierului printr-un comunicat, în care se preciza că este vorba şi despre subiectul mutării Ambasadei SUA la Ierusalim.

Articolul continua dupa recomandari

Vă redăm în continuare textul invitației:

„Doamnei Vasilica -Viorica Dăncilă
Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,
Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.
Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.
La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.”, 
transmite Departamentul Comunicare Publică de la Palatul Cotroceni.

Premierul Dăncilă a răspuns lui Klaus Iohannis tot printr.un comunicat.

"Domnule Presedinte, in cadrul dialogului interinstitutional, am primit invitatia dumneavoastra la consultari pe teme de actualitate de politica externa, respectiv recentele evolutii din Orientul Mijlociu si relatiile bilaterale ale Romaniei cu Statul Israel. Pe aceasta cale, confirm participarea", a spus Premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele României a criticat aspru Guvernul, dar şi principalul partid de la putere, PSD, pentru deciziile luate în cazul problemei mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis a fost nemulţumit de blocarea de către România a declaraţiei UE de condamnare a mutării ambasadei americane. În plus, Guvernul a acceptat invitaţia de a participa la recepţie organizată de Ministerul israelian de Externe, în contextul inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim.