Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia.

Preşedintele a spus că îi retrage premierului încrederea.

Articolul continua dupa recomandari

"Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea domanei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost învestit.

Au trecut trei luni, după care pot să trag o concluzie - doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru a României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea solicit public demisia doamnnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru a României", a spus Klaus Iohannis.

Declarațiile șefului statului au fost făcute în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a refuzat să vină astăzi la Cotroceni, unde urmau să aibă loc discuții cu președintele României.

Întâlnirea ar fi trebuit să se desfășoare începând cu ora 11.00.

"Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11.00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum intenţionam să le comunic azi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern, pe de-o parte şi BNR pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri. Rolul BNR este unul clar determinat şi calitatea BNR este independenţa ei faţă de voinţa politică, Guvern şi a lte autorităţi", a declarat preşedintele.

El a spus că "este evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă". 

"Asta se vede din declaraţiile unor persoan din PSD şi mă ângrijorează. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD, trebuie să rămână independentă. Chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi politicile Guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate, discutate. Pentru că nu s-a întâmplat asta, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru", a mai spus Klaus Iohannis.

Luni, Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii".

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni", a spus atunci şeful statului.