Trei partide au dat de înţeles că vor da votul de încredere. Vorbim de ALDE, UDMR şi USR. Mâine,marţi, se vor încheia negocierile cu partidele parlamnetare, iar până vineri Ludovic Orban îşi va prezenta oficial cabinetul şi programul de guvernare.

A doua rundă de negocieri cu liderii partidelor pentru susţinerea noului Guvern a început cu o veste bună pentru Ludovic Orban.

Articolul continua dupa recomandari

ALDE a anunţat că va da votul de încredere în Parlament. În schimb, PNL a acceptat cele 12 condiţii puse de liberal-democraţi.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Am cazut de acord asupta tuturor, fie ca este vorba de formula guvernului si anume guvern monocolo, fie ca e vorba de zona economica.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Negocierile au decurs bine, ne-am inteles cu aproape toate paridele. Sansele noastre pentru investire sunt foarte mari.

Şi cei de la UDMR au dat semnale că vor susţine cabinetul lui Orban. Însă atât ALDE, cât şi liderii Uniunii vor ca PNL să se angajeze în scris că va respecta cerinţele lor. USR, de asemenea, ar urma să voteze noul Guvern.

Dan Barna, preşedintele USR: Am ajuns la un acord, am ajuns la o strangere de mana. Suntem foarte aproape de acesta sustinere.

În schimb, liderul PMP a ieşit nemulţumit de la discuţiile cu Ludovic Orban, care au durat. un minut. Premierul desemnat i-a comunicat că nu va primi niciun portofoliu.

Eugen Tomac, preşedintele PMP: In urma cu o saptamana, acelasi premier desemnat le-a promis colegilor mei ca si PMP va fi la guvernare

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Avem incredere ca vor reflecta la decizia pe care o vor lua si vor sustine guvernul

Ludovic Orban NU este la fel de optimist când vine vorba despre calendarul învestirii. Surse din interiorul PSD spun că audierile viitorilor miniştri în comisiile de specialitate vor avea loc săptămâna viitore, iar votul în plenurile reunite abia peste două săptămâni.

Cert este că premierul desemnat va depune în Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor până vineri. Pentru Apărare şi Externe, Orban se va consulta cu preşedintele Klaus Iohannis.