Salariul minim va creşte din prima zi a anului viitor, a anunţat premierul Viorica Dăncilă. Cu 23 la sută pentru angajaţii cu studii superioare şi cu 9 la sută în cazul celor fără facultate. Specialiştii se tem, însă, că Guvernul va trebui să se împrumute pentru a face faţă majorărilor promise.

Temerile că salariile vor fi îngheţate, anul viitor, au fost contrazise de premier. Guvernul a decis că de la 1 ianuarie creşte salariul minim.

Articolul continua dupa recomandari

Salariul minim brut va fi majorat de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. În cazul angajaţilor cu studii superioare care aveau salariul minim, creşterea este mai mare. Aceştia vor primi 2.350 de lei începând de luna viitoare.

Însă în timp ce Guvernul promite salarii mai mari de la anul, recurge la Fondul de Rezervă pentru a putea plăti pensiile anul acesta.

42,5 milioane de lei a alocat Executivul până la sfârşitul acestui an, pentru plata tuturor pensiilor. Încă 670.000 de lei au fost alocate, tot din Fondul de Rezervă al Guvernului, de această dată pentru plata comisioanelor aferente pentru acordarea acestor drepturi prin Poşta Română.

Dan Apostol, director Jurnalul Naţional: Dacă în luna decembrie există un fond de rezervă, la anul probabil că vom asista la fel de fel mecanisme financiare gen împrumuturi, probabil la costuri din ce în ce mai mari, pentru că dacă piaţa internaţională vede că eşti în necaz şi vrei să te împrumuţi, îţi pune o dobândă mai mare.

Şi sectorul privat va trebui să facă un efort mare pentru a putea susţine creşterea salariilor.

CRISTIAN PĂUN, economist: Dacă vorbim de acele zone cu foarte multă muncă în spate, cum este sectorul textilelor sau sectorul încălţăminte, aici o să avem o problemă gen pe costuri care în final va duce, zic eu, la închiderea foarte multor firme din aceste sectoare.

Dacă salariul minim va fi mărit, alte promisiuni pentru 2019 rămân în aer. Elevii nu vor mai primi miere în şcoli, aşa cum era stabilit printr-un proiect deja aprobat. Iar valoarea voucherelor de vacanţă nu va creşte în următorii doi ani.

În plus, Guvernul a anunţat astăzi că amână cu un an înapoierea celor aproximativ 5 milioane de euro donate de cetăţeni pentru răscumpărarea statuii Cuminţenia Pământului.