Audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban s-au terminat. Din cei 16, trei au fost consideraţi nepotriviţi de parlamentarii din comisiile de specialitate. Iar noua Opoziţie cere înlocuirea lor. Însă premierul desemnat nu renunţă la ei. Vor face în continuare parte din echipa care luni va cere Parlamentului votul de încredere.

Ion Ştefan, ministru propus pentru Dezvoltare: Poate şi dumneavoastră aţi mers la magazin şi v-aţi luat un costum un număr mai mare 

Articolul continua dupa recomandari

Este explicaţia ministrului propus de Ludovic Orban la Dezvoltare în privinţa unui subiect controversat: casa lui de 900 de metri pătraţi. 

De altfel, pe tot parcursul audierii, parlamentarii au părut mai interesaţi de locuinţă, decât de planurile pentru minister. Ion Ştefan a trebuit să explice şi de ce nu a plătit impozit pentru conacul său.    

Ion Ştefan, ministru propus pentru Dezvoltare: Primăria nu şi-a făcut treaba. A neglijat încasarea taxelor

După Florin Cîţu, Ion Ştefan a fost al doilea ministru propus care a primit aviz negativ. 

Cea mai lungă audiere a fost a Violetei Alexandru, propusă pentru Ministerul Muncii. Tirul întrebărilor a venit chiar de la un fost ministru, Lia Olguţa Vasilescu.  

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii: Aplicaţi punctul de pensie de anul viitor cu 40% creştere? 

Violeta Alexandru, ministru propus pentru Muncă: Da! Vom menţine punctul de pensie aşa cum prevede legea, cu mărirea prevăzută din luna septembrie a anului viitor

Violeta Alexandru îşi propune mărirea constribuţiei la Pilonul II şi a promis că nu vor fi tăiate pensiile si salariile. Nu a convins, aşa că a plecat cu un aviz negativ.

Bogdan Aurescu în schimb a primit cel mai uşor avizul. A promis soluţii pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea vizelor pentru SUA.

Şi ministrul propus pentru Economie a primit aviz favorabil, deşi planurile lui ar duce la scumpirea facturilor la curentul electric. 

Virgil Popescu, ministru propus pentru Economie: Modul de lucru de până acum, în care toată populaţia României primeşte indirect subvenţie, trebuie să înceteze

Virgil Popescu a venit totuşi cu o veste bună. Guvernul liberal nu va scoate tichetele de vacanţă. Ba chiar îşi propune să le mărească valoarea dacă sunt folosite în extasezon. 

Ministrul propus pentru Tineret şi Sport are planuri mari: patru stadioane, sute de baze sportive şi mai multe ore de sport în şcoli. 

Despre proiecte măreţe a vorbit şi ministrul propus pentru Educaţie. 

Monica Anisie vrea decontarea integrală a transportului în comun pentru elevi. În opinia ei, măsura ar combate abandonul şcolar şi, implict, analfabetismul. Ambii au primit aviz favorabil. 

Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, a vorbit despre ridicarea MCV, dar discuţiile din comisie l-au adormit pe colegul său, senatorul Costel Şoptică. 

Ministrul propus pentru Transporturi a recunoscut că magistrala de metrou Drumul Taberei - Eroilor nu va fi gata nici anul acesta. Prin programul de guvernare, îşi asumă însă trei autostrăzi aşteptate de milionae de români: Sibiu - Piteşti, Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi Comarnic - Braşov. Şi astăzi, liderul PNL a fost prezent în toate comisiile. 

Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: Votul dat este consultativ. Am încredere în fiecare candidat că are deplină capacitate de a conduce ministerul pentru care l-am propus 

După audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, urmează votul de încredere programat pentru luni, la ora 14. Pentru a fi investit guvernul propus de Ludovic Orban sunt necesare 233 de voturi pe care, susţine premierul desemnat, le-ar avea în momentul de faţă. 

Dar, chiar şi aşa, va purta negocieri până luni dimineaţa. 

Potrivit unor surse, inclusiv parlamentari de la PSD şi Pro-România vor vota guverul liberal.