Votată candidatul PSD pentru prezidenţiale, după cinci ore de dezbateri, Viorica Dâncilă a fost încolţită în CEX de unii lideri de filiale. Aceştia susţin că partidul ar putea rata intrarea în turul doi al alegerilor, dacă nu au un candidat cu o popularitate mai mare decât cea a partidului. Gabriela Firea a renunţat la candidatură, chiar înainte de votul din Comitetul Executiv, şi şi-a avertizat colegii că trebuie să îşi asume un eventual eşec în alegeri.

Viorica Dăncilă, preşedinte PSD: Ştiu că partidul pleacă dintr-o situaţie dificilă, dar am încredere în mine. Eu cred că am şanse şi cred că am şanse şi în faţa preşedintelui Iohannis  

Articolul continua dupa recomandari

Mai mulţi lideri din ţară consideră că PSD are nevoie de un candidat puternic la prezidenţiale, susţinut de o alianţă politică, pentru a intra în turul doi. Ori ALDE şi Pro România au refuzat deja oferta PSD de a merge împreună în alegeri. 

În sondaje PSD ocupă locul trei în opţiunile electoratului, cu doar 26% popularitate, chiar dacă partidul a mai recuperat 3 procente după europarlamentare. 

Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: Dacă nu răspunde nimeni, înseamnă că toţi suntem foarte buni, chiar şi când pierdem alegerile. Doar românii pot să spună dacă avem şanse 

Gabriela Firea şi-a retras candidatura, chiar înainte de vot, spunând că nu vrea să fie un motiv de scindare în interiorul PSD. A avertizat-o, însă, pe Viorica Dăncilă că trebuie să-şi asume responsabilitatea unui eventual eşec în alegeri. În sondaje, popularitatea actualului premier ar fi mult sub cea a partidului. 

Gabriela Firea, preşedinte PSD Bucureşti: Punctul meu de vedere şi al unor colegi este că aş reprezenta o variantă mai bună. Aşa cum în viaţa personală dragoste cu sila nu se poate, eu am vrut să fac un bine partidului 

Viorica Dăncilă mai speră că ALDE şi Pro România se vor răzgândi, până când candidatura sa va fi validată de congresul partidului. A recunoscut voalat că l-a invitat pe Victor Ponta la guvernare în schimbul unei înţelegeri la prezidenţiale. 

Viorica Dăncilă, preşedinte PSD: Nu am hotărât absolut nimic, dar până pe 3 august sunt convinsă că cei doi lideri îşi vor definitiva opţiunile

Lupta pentru Cotroceni se ascute şi în afara partidului de guvernământ. Tot mai multe formaţiuni politice par dispuse să renunţe la alianţe şi să arunce în lupta pentru prezidenţiale propriul candidat.