A fost o zi de foc pentru România la Strasbourg. Plenul Parlamentului European a dezbătut protestele violente de la Bucureşti, din 10 august, şi modificările aduse legilor Justiţiei. "Nu am venit să dau socoteală nimănui" a spus premierul Viorica Dăncilă. De altfel, întreaga şedinţă a fost presărată de replici dure între europarlamentari.

Extrem de tensionată, dezbaterea din Parlamentul European a durat o oră şi jumătate, timp în care autorităţile române au fost criticate pentru modul în care încearcă să schimbe legile Justiţiei.

Articolul continua dupa recomandari

Prim-vicepreşedintele Comisiei Euroepene, Frans Timmermans, a reproşat României că a ignorat toate recomandările venite de la nivel european pentru reforma sistemului judiciar, fapt ce va fi taxat în următorul raport MCV - mecanismul de monitorizare a justiţiei din ţara noastră.

Nu vom ezita să acționăm atunci când trebuie să asigurăm compatibilitatea cu tratatele europene. Comisia va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție, fie că e vorba de MCV sau de altele -  Frans Timmermans

Cel mai aspru critic al României a fost însă fostul minsitru al Justiţiei, Monica Macovei, care a vorbit depre violenţele din timpul protestului Diasporei, din 10 august. "Guvernul a lovit cu bastoane și grenade propriii cetățeni", e declarat europarlamentarul.

Au existat şi europarlamentari care au susţinut punctul de vedere al României. Şi au acuzat că în plenul Parlamentului European se aplică dublul standard între statele care fac parte din Uniune.

În faţa acestor acuzaţii, Timmermans a răspuns printr-un citat al antrenorului de baseball, Yogi Berra, cunoscut pentru replicile savuroase din timpul discursurilor sale.

Momentul a generat confuzie, pentru că mulţi au crezut că primvice-presedintele Comisiei Europene se referă la celebrul personaj de desene animate Yogi Bear.