Preşedintele a încălcat Constituţia atunci când a refuzat numirea miniştrilor propuşi de premier, iar prim-ministrul trebuie să treacă totuşi cu cabinetul prin Parlament. Sunt deciziile judecătorilor consituţionali care în loc să pună capăt războiului dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, mai rău îl alimentează.

Viorica Dăncilă, prim-ministru: Decizia CCR confirmă ceea ce am spus dintotdeauna: preşedintele a încălcat Constituţia

Articolul continua dupa recomandari

Klaus Iohannis, preşedintele României: Decizia de astăzi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația politică. Prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere

Războiul între premier şi preşedinte continuă chiar şi după ce Curtea Constituţională a tranşat problema numirilor din Guvern şi, aparent, i-a dat câştig de cauză Vioricăi Dăncilă. 

Mihai Fifor, secretar general PSD: Categoric este o victorie. Vedem că a fost nevoie iar de o decizie CCR pentru a vedea că este un conflict între guvern şi preşedinte

După ieşirea ALDE de la guvernare, Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul. 

Cu câteva zile înainte, premierul i-a revocat din funcţie şi pe Carman Dan de la Interne şi pe Ecaterina Andronescu de la Educaţie. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere, inclusiv pe cele de interimari. 

Președintele urmează să emită, de îndată, decretele de revocare din funcție a minștrilor, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși.

Acum, judecătorii CCR îl obligă pe şeful statului să revoce miniştrii demişi de Dăncilă, să numească interimarii şi să motiveze refuzul numirii noilor miniştri. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României, de astăzi, le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată în perioada imediat următoare

Curtea a mai decis însă, cu unanimitate, că premierul trebuie să se prezinte cu noul Guvern în Parlament.   

Mihai Fifor, secretar general PSD: Aveam la dispoziţie 45 de zile şi le avem şi acum. Nu ştiu să se fi spus că Guvernul Dăncilă nu merge în Parlament

Până atunci, Executivul mai pierde un ministru. De astăzi, expiră şi interimatul lui Daniel Breaz la Educaţie, iar Executivul are acum şase ministere fără conducere, plus două locuri libere de vicepremier.