Republica Moldova are, din nou, un singur guvern, cel condus de lidera forţelor pro-europene, Maia Sandu. Fostul cabinet şi-a prezentat demisia în bloc, după ce Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc a anunţat că se retrage de la putere.

Atât Rusia, cât şi Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat deja sprijinul pentru Maia Sandu şi executivul său. Şi preşedintele Klaus Iohannis a salutat ultimele evoluţii politice de la Chişinău. 

Articolul continua dupa recomandari

Am un mesaj pentru întreaga lume: Moldova este, în sfârşit, liberă! - Maia Sandu, premierul Moldovei

Situaţia politică de la Chişinău a evoluat rapid, după ce ambasadorul Statelor Unite s-a întâlnit, potrivit presei, cu cei de la conducerea Partidului Democrat, al lui Vlad Plahotniuc. După câteva ore, în timp ce simpatizanţii săi începeau să strângă corturile instalate în faţa Parlamentului, Partidul Democrat a anunţat că va ceda puterea. 

Spre a debloca criza în care se află ţara, PDM a decis retragerea de la guvernare, prin demisia guvernului - Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM

Noul guvern a fost format, acum o săptămână, de o neaşteptată coaliţie între partidul socialist - pro-rus, şi alianţa pro-europeană ACUM. Reprezentanţii acestora şi-au exprimat satisfacţia pentru soluţionarea crizei, dar rămân prudenţi.

Partidul Democrat, care a uzurpat puterea în stat, astăzi şi-a recunoscut înfrângerea. Este o victorie, dar nu este victoria finală - Igor Dodon, președintele Moldovei

Sperăm că decizia Partidului Democrat este una asumată şi sinceră şi nu reprezintă o capcană prin care îşi rezervă timp pentru pregătirea de acţiuni subversive - Maia Sandu, premierul Moldovei

La Chişinău s-a aflat şi consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu. El a purtat discuţii cu liderii tuturor părţilor, dar şi cu ambasadorul Statelor Unite. Preşedinta parlamentului, reprezentantă a partidului socialist, i-a transmis mulţumiri lui Klaus Iohannis pentru susţinerea actualei coaliţii guvernamentale.