Președintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, o serie de consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare, pentru desemnarea unui nou premier şi formarea Guvernului.

Iohannis a precizat că va desemna un premier până marţi, 15 octombrie, iar Guvernul va fi format de PNL sau în jurul acestui partid.

Articolul continua dupa recomandari

Klaus Iohannis a primit la consultări delegaţiile partidelor

Prima rundă de consultări între preşedintele Iohannis şi delegaţiile partidelor politice s-a încheiat. Preşedintele a precizat că va desemna un premier până marţi, 15 octombrie, iar guvernul va fi format, cel mai probabil de PNL sau în jurul acestui partid.

Ora 14.00: La consultări a intrat Grupul parlamentar al minorităților naționale. Delegaţia nu a dorit să susţină o declaraţie la ieşirea de la consultări.

Ora 13.50: Preşedintele a încheiat discuţiile cu delegaţia ALDE. Tăriceanu a precizat că noul guvern trebuie asumat de PNL, care să dea şi primul ministru.

"Noi vom susţine această formulă. Noi nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare, dar vom oferi sprijin. Nu este un cec în alb pe care-l dăm viitorului Guvern. Soluţia alegerilor anticipate nu este o soluţie fezabilă. Este un proces de durată şi extrem de greoi. Ar presupune perpetuarea la Palatul Victoria a actualului guvern, condus de Viorica Dăncilă. În plus, nu suntem de acord cu nicio măsură care să ducă la tăieri de pensii şi salarii. Trebuie să aflăm imediat ce vrea să facă primul ministru desemnat. Nu respingem intrarea la guvernare, dar nu am cerut acest lucru. Dacă ni se va propune, bineînţeles că vom analiza", a declarat Tăriceanu.

Ora 13.30: Delegaţia ALDE a intrat la consultări cu preşedintele Iohannis.

Ora 13.15. Preşedintele a finalizat consultările cu delegaţia Pro România. Daniel Constantin a precizat că se susţine ideea de alegeri anticipate numai în cazul în care se va face o majoritate parlamentară.

"Dacă se va face o majoritate parlamentară suntem pentru alegeri anticipate. Guvernamental nu am inaintat vreo propunere preşedintelui, dar susţinem ce se decide. Avem cei mai buni profesionişti pentru orice minister. Despre susţinerea PNL la guvernare, trebuie să vedem întâi ce fel de majoritate se conturează şi apoi vom susţine interesele ţării", a precizat Daniel Constantin.

Ora 13.00: Delegaţia Pro România a intrat la consultări cu preşedintele Iohannis.

Ora 12:45. Preşedintele a finalizat consultările cu delegaţia PMP. Tomac a precizat că acceptă discuţii pentru a putea găsi o formulă pentru a depăşi criza politică. De asemenea, îşi doreşte un nou minister, pentru relaţia cu Republica Moldova.

"Ne dorim un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. I-am transmis preşedintelui că dorim un premier din PMP. În România nu se vor face alegeri anticipate şi este bine să le spunem acest lucru cetăţenilor. Situaţia se repetă şi n-aş vrea ca această criză să se încheie la fel ca în 2009. Discutăm cu toate partidele care ne vor invita la dialog", a precizat Tomac.

Ora 12:30. Delegaţia PMP a intrat la consultări cu preşedintele Iohannis.

Ora 12.20: UDMR a finalizat consultările cu preşedintele Iohannis. Hunor a declarat că UDMR nu doreşte anticipate, pentru că asta ar însemna o instabilitate politică prea mare.

"Să arunci ţara într-o astfel de criză politică financiară înseamnă că eşti un inconştient. Totuşi, dacă toată lumea se va pune de acord cu anticipate, suntem pregătiţi. Prima opţiunea este un premier din UDMR. A doua opţiune, un premier independent, nu tehnocrat. Ultima soluţie, de rezervă, un Guvern condus de Orban. Riscurile cu Orban premier sunt prea mari, este posibil ca centrul-dreapta să piardă alegerile următoare", a precizat Kelemen Hunor.

Ora 12.00: Delegaţia UDMR a intrat la consultări cu preşedintele Iohannis.

Ora 11.50: Preşedintele Iohannis a încheiat consultările cu USR. Barna a precizat că a insistat pe varianta cu alegeri anticipate, pentru luna februarie sau martie a anului viitor.

Ora 11.30: Delegaţia USR a intrat la consultări cu preşedintele Iohannis.

Ora 11.20: Preşedintele a încheiat consultările cu PNL. Ludovic Orban a precizat că numele ministrilor propuşi vor fi dezvăluite publicului la o dată ulterioară.

UPDATE Ora 11:00 - Delegaţia PNL a sosit la Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Iohannis. Reprezentanţii PNL sunt Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Ludivic Orban, Florin Cîţu, Robert Sighiartău.

Consultările de la Palatul Cotroceni au fost anunțate de Președintele Klaus Iohannis, imediat după rezultatul moțiunii de cenzură. Într-un comunicat emis joi, administrația prezidențială a anunțat că șeful statului a trimis invitații șefilor partidelor parlamentare. Fiecare delegație este formată din maximum 5 persoane, se precizează în comunicat.

Care este programul consultărilor de la Cotroceni

Conform Palatului Cotroceni, discuțiile se desfășoară pe durata a 4 ore, de la 11.00 la 15.00, fiecărui partid parlamentar fiindu-i rezervată câte o jumătate de oră.

Ora 11:00 - Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 11:30 - Uniunea Salvați România (USR);

Ora 12:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 12:30 - Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 13:00 - Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 13:30 - Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 14:00 - Grupul parlamentar al minorităților naționale;

PSD nu vine la consultări

Maratonul de discuții va fi însă mai scurt decât s-a prevăzut inițial, pentru că PSD a refuzat invitația lui Klaus Iohannis. Social democrații erau invitați la Cotroceni la ora 14.30, însă Viorica Dăncilă a anunțat joi seară că nici ea, nici colegii săi nu vor merge la consultări.

Premierul demis de moțiunea de cenzură, acum interimar, a motivat refuzul spunând că nu are mandat din partea Comitetului Executiv al partidului. Însă declarația sa a scos în evidență și o nemulțumire.

"De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat, ultimul pe listă, ca pondere suntem mai mare, nu suntem totuşi ultimul partid”, a spus Viorica Dăncilă.

Care este scopul consultărilor de la Cotroceni

Chiar comunicatul prezidențial precizează că Klaus Iohannis va discuta cu partidele parlamentare pentru a ajunge la un acord pentru nominalizarea unui nou premier. Conform legii, după moțiunea de cenzură, actualul guvern poate rămâne doar interimar, cu atribuții restrânse și pentru doar 45 de zile, până când va fi numit un nou Prim-Ministru, care-și va desemna noul cabinet.

Scenariile vehiculate încă înainte de moțiune vorbesc despre un guvern PNL în minoritate, posibil condus de Ludovic Orban sau de un guvern în care să participe partidele care au votat pentru demiterea guvernului Dăncilă.

Mai există și o a treia variantă, a alegerilor anticipate, care e intens susținută de USR. Pro România și chiar Președintele Iohannis în declarația de joi s-au arătat, de asemenea, favorabili față de anticipate.

Procedura pentru anticipate ar fi însă mai de lungă durată, iar unele probleme politice ar putea avea nevoie urgentă de rezolvare. Una dintre ele ar putea fi cea a desemnării unui candidat pentru postul de comisar european.

Guvernul Dăncilă l-a nominalizat pe Dan Nica, o propunere ce nu pare a fi agreată de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyden. Ca interimar, Guvernul Dăncilă nu poate trimite și alte propuneri, astfel că ar fi nevoie de un nou executiv.