Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a anunţat joi seară că a trimis Corpul de control al ministrului la IGPR pentru verificări în legătură cu respectarea procedurilor în cazul incidentului în care poliţistul Eugen Stan a fost implicat în 2016, ea susţinând că şeful IGPR, Bogdan Despescu, a ştiut despre implicarea acestuia în incident.​

Update ora 21:00 - Declarațiile ministrului de Interne Carmen Dan:

Articolul continua dupa recomandari

Ca urmare a informațiilor și documentelor apărute fac următoarele precizări:

- Am dispus trimiterea Corpului de control al ministerului la Inspectoratului de Poliție pentru a verifica aspectele privind gestionarea evenimentului de agresiune sexuală comis în 10 decembrie 2016 și înregistrat la secția 18 poliției. 

- Fac precizarea că autorul era indicat ca fiind Stan Eugen.

- Din dorința de a mă asigura că raportul privind acel eveniment din data de 10 decembrie 2016 va fi unul obiectiv, am decis să trimit corpul de control pentru a face verificări la Inspectoratul de Poliție, considerând că o insitutție nu se poate verifica singură.

- Vreau să precizez că la nivelul MAI există un protocol care prevede întreaga procedură de raportare pe acest tip de evenimente care privesc fapte penale comise de angajați, incluvid timpii de raportare. 

- Fișa de eveniment apărută în spațiul public este întocmită conform aceastor proceduri.

- Informația din decembrie 2016 referitoare la polițistul Eugen Stan a ajuns obligatoriu la cunoștința chestorului Bogdan Despescu. Acest ordin care reglementează procedura va fi pus și la dispoziția premierului Mihai Tudose.

"Nu am minţit, domnul Ioniţă acceptase iniţial propunerea de a fi interimar la șefia Poliţiei"

- În legătură cu împuternicerea domnului Cătălin Ioniță. Am aici dovada acceptului domnului Ioniță. Acest acord a ajuns și la domnul prim-ministru. Sintetizând avem pe de o parte documente, pe de altă parte vorbe.

- Acordul a fost semnat marți. Marți am avut o discuție clară cu chestorul Ioniță care a acceptat propunerea, exprimându-și determinarea de a prelua această funcție și de a începe o reformă reală. După discuție, a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea. Imediat după, am anunțat schimbarea șefului Poliției. Apoi s-a declanșat o campanie de denigrare a domnului Ioniță și a familiei sale. Aceleași acuzații nu au constituit o problemă în 2006 pentru nimeni. Miercuri dimineață la ora 6.00 am primit un mesaj de la domnul Ioniță prin care îmi cerea o întâlnire. Apoi mi-a comunicat că are rețineri pentru a merge înainte. Am convenit să așteptăm decizia premierului în privința schimbării domnului Despescu.

 - Am avut după ședința de guvern cu premierul Tudose. Nu m-a întrebat absolut nimic despre chestorul Ioniță. Nu am avut nicio discuție cu premierul despre chestorul Ioniță, iar de la Ministerul de Interne nu a plecat niciun comunicat referitor la acesta. Ulterior chestorul Ioniță mi-a spus că a avut o discuție cu premierul și a fost întrebat dacă mai vrea să fie șef al Poliției. I-a spus că nu. Apoi am avut o întâlnire cu domnul Ioniță. Ca om pot înțelege asta. Aspectele personale le poate comunica doar domnul Ioniță. Nu știu ce răspuns se aștepta să primească premierul de la chestorul Ioniță, după ce anunțase cu două ore înainte că nu îl mai schimbă pe domnul Despescu.

- Până la a fi acuzat de minciună e cale lungă

Carmen Dan, despre demisie

- Referitor la aspectul demisiei, Guvernul e unul politic, miniştrii sunt validaţi în coaliţie, tot acolo se aprobă retragerea lor din guvern.

Știrea inițială

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că nu mai doreşte să mai lucreze cu ministrul de Interne Carmen Dan pentru că l-a ”minţit” şi că, dacă îşi va prezenta demisia, o va accepta.

El a spus că a fost ”minţit” de ministrul Carmen Dan, care l-a informat că cel pe care l-a propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric.

”Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta... nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose.

Întrebat ce înseamnă acest lucru, Tudose a precizat că, dacă ministrul Dan îşi va prezenta demisia, o va accepta. ”Dacă va fi lăsată, va demisiona”, a precizat premierul.