Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost, vineri, la sediul instanţei supreme pentru efectuarea procedurilor de cameră preliminară, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. La ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tăriceanu a spus că nu dă declaraţii, pentru că nu este adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor.

Călin Popescu Tăriceanu a stat 20 de minute în sediul instanţei supreme. "Nu fac nicio declaraţie, nu sunt adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor", a spus preşedintele Senatului, la ieşire.

Potrivit unor surse judiciare, procedurile de cameră preliminară au fost amânate pentru 20 septembrie, în urma unei cereri făcute de Dorin Marian, celăltalt inculpat în dosar. Acesta, de altfel, nici nu s-a prezentat, vineri, în faţa instanţei.

Articolul continua dupa recomandari

Tăriceanu a ajuns la instanţa supremă, vineri, în jurul orei 8.45, pentru efectuarea procedurilor de cameră preliminară, în dosarul în care a fost trimis în judecată, pe 7 iulie, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat de mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, în 15 aprilie 2016, în cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu, în declaraţia luată sub jurământ, "a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin această îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpaţi din dosar".

Astfel, preşedintele Senatului este acuzat că a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) şi nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare.

De asemenea, susţin procurorii DNA, preşedintele Senatului a făcut declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, nu a spus nimic despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu Truică referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea terenurilor din Snagov şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, Tăriceanu a mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu Tal Silberstein, mai spun procurorii.

De asemenea, Popescu Tăriceanu ar fi afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

Sursa: News.ro