Un proiect de ordonanţă al Ministerului Sănătăţii, privind problemele legate de bursele pentru medicii rezidenţi, care au fost omise în noua Lege a salarizării, a fost pus în dezbatere publică. Premierul Mihai Tudose a cerut ca în şedinţa Guvernului din această săptămână să fie remediate aceste probleme.

Potrivit actului normativ pus în debatere publică, începând cu această lună, rezidenţii cu un salariu lunar brut mai mic de 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.

Articolul continua dupa recomandari

”Bursa de rezidenţiat nu face parte din salariul brut sau solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, potrivit proiectului de ordonanţă.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ca până la şedinţa de Guvern de joi să găsească o soluţie cu privire la bursele medicilor rezidenţi, existând posibilitatea să se emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca acestea să fie plătite sau să se convoace inclusiv o sesiune extraordinară a Parlamentului.

”Cu doamna ministru Olguţa Vasilescu am vorbit dimineaţă ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse”, a spus Mihai Tudose luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare care a avut loc la Parlament.

Prim-ministrul a subliniat faptul că această problemă va fi tranşată în cadrul şedinţei de guvern de joi, existând posibilitatea să se adopte o OUG.

Sursa: News.ro