Românii au decis: Klaus Iohannis va conduce ţara în următorii cinci ani. Preşedintele în funcţie a obţinut o victorie categorică în faţa contracandidatei sale, Viorica Dăncilă. 66% faţă de 34 la sută. Partidul Social Democrat a marcat astfel cel mai slab scor obţinut la alegerile prezidenţiale. Diaspora a scris istorie la acest vot. Din 10 milioane de alegători, un milion au votat în străinătate!

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o victorie importantă, victoria de astăzi. Este cea mai categorică victorie obţinută vreodată împotriva PSD-ului

Articolul continua dupa recomandari

Pentru prima dată în istoria post-decembristă, candidatul de drepta câştigă detataşat alegerile prezidenţiele şi în primul şi în al doilea tur de scrutin. 

Klaus Iohannis s-a detaşat de Viorica Dăncilă la o diferenţă confortabilă. Rezulatele parţiale arată că aproximativ 65% dintre români au votat pentru candidatul susţinut de PNL. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze şi acesta este cel mai important câştig

În diaspora, Klaus Iohannis a obţinut un vot zdrobitor în faţa contracandidatei sale. 94%.

A primit din partea liberalilor un tort cu mesajul "Am câștigat noi, "ăştia"", o aluzie la declaraţia controversată din campanie a Vioricăi Dăncilă despre românii din diaspora. 

La Londra, rezulatul a fost sărbătorit cu artificii. 

În ţară, Klaus Iohannis a ieşit câştigător în 37 de judeţe.

Evident, Sibiul i-a dat 85,28% din voturi. În scurtul său discurs, Iohannis le-a mulţumit şi românilor care au votat-o pe Viorica Dăncilă. El a spus că nu poartă un război cu alegătorii, ci cu Partidul Social Democrat.   

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vă promit că voi fi preşedintele tuturor românilor. Şi a celor care m-au votat, cărora le mulţumesc în mod expres, şi a celor care nu m-au votat. Am câstigat o luptă, dar nu şi războiul. Este nevoie să mergem la vot şi la locale, şi la parlamentare. Abia când PSD este trimis în opoziţie, abia atunci vom putea să facem ce ne-au cerut astăzi românii 

În cealaltă tabără, la PSD, exit-poll-urile au fost aşteptate în linişte. Viorica Dăncilă a stat până la ora 21 în biroul său, alături de ceilalţi lideri ai formaţiunii. 

Printre ei, şi două prezenţe surpriză: Gabriel Oprea şi Marian Vanghelie. După anunţarea primelor rezultate, Viorica Dăncilă a ieşit la declaraţii îmbrăcată în negru şi a avut un discurs de numai două minute.   

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: Vreau să le mulţumesc, în mod special, celor care au votat cu inima. Tuturor celor care au vrut să înlocuiască ura şi dezbinarea cu unitatea şi încrederea

Doar 6 la sută dintre românii din diaspora au votat-o pe Viorica Dăncilă. 

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: O să îl sun mâine pe domnul preşedinte şi o să-l felicit. E normal în politică, ca şi în sport, e normal să îl feliciţi pe cel care a câştigat 

Iar în ţară, candidata PSD a câştigat doar cinci judeţe din Muntenia. A pierdut chiar şi Doljul, judeţ condus de Claudiu Manda, soţul şefei sale de campanie, Lia Olguţa Vasilescu.  

A pierdut şi alte fiefuri social democrate: Vrancea, Vaslui sau Constanţa. 

Exact în momentul în care exit-poll-urile o arată pe Viorica Dăncilă ca marele perdant al acestui scrutin prezidenţial, zeci de susţinători scandează unitate. 

Deşi Partidul Social Democrat a obţinut cel mai slab procentaj la alegerile prezidenţiale, din ultimii 30 de ani, Viorica Dăncilă s-a declarat totuşi mulţumită.

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: PSD, astăzi, a recâştigat încrederea cetăţenilor români care ne-au votat în 2016. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare

Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, a fost responsabil cu aprovizionarea la sediul PSD.

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: Am fost la Casa de Comerț și am cumpărat mâncare de acolo și au mâncat colegii. Am luat mezeluri, fructe, am luat brânză, cașcaval. Am luat salam tăiat cu toporul

Discursurile celor doi contracandidaţi au fost studiate în detaliu de analiştii politici. 

Ion Cristoiu, analist politic: Mi-am dat seama că domnul Klaus Iohannis i-a întins o mână Vioricăi Dăncilă aseară! Dacă umilea PSD, probabil că duminiă spre luni Dăncilă era istorie! Îi convine foarte mult să rămână Viorica Dăncilă. Pe asta cred că s-a bazat şi ea aseară, când trebuia să demisioneze 

De acum, urmează validarea rezultatelor finale, apoi cel mai probabil pe 21 decembrie Klaus Iohannis va depune jurământul de credinţă în faţa Parlamentului. 

Anul viitor, românii vor merge din nou la urne pentru alegerile locale şi cele parlamentare. Nu este însă exclus să existe şi anticipate. A fost principala dorinţă a preşedintelui, îmbrăţişată şi de formaţiunile de dreapta.