A început votul la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Oficial, urnele din ţară s-au deschis începând cu ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. 

Tot ce trebuie să știi despre votul din 10 noiembrie.

Articolul continua dupa recomandari

Alegerile prezidențiale 2019, în cadrul cărora se va alege viitorul președinte al României, au loc în data de 10 noiembrie 2019. Dacă niciunul cei 14 candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin. 

Secțiile de votare din țară s-au deschis, oficial, la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. 

În străinătate, este cea de-a treia zi de vot din acest scrutin. 

La ora 23.00 (ora României) 270.502 de cetățeni români își exercitaseră dreptul la vot, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Vezi AICI cum au votat românii din diaspora. 

În total, sunt peste 18,2 milioane de români din țară și străinătate, cu drept de vot.

Cine votează la alegerile prezidenţiale 2019  

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit 18 ani până în ziua votului, inclusiv. 

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român. 

Legislaţia electorală vine cu modificări nu doar pentru românii aflaţi în afara graniţelor, ci şi pentru cetăţenii din România. 

Secțiile de votare din țară sunt deschise de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Dar, dacă duminică vor fi oameni la coadă la ora 21.00, aceştia au posibilitatea de a vota până la ora 23.59, dacă programul va fi prelungit. 

Atenţie, votul prelungit este valabil doar pentru cetăţenii care se află deja în curtea secţiei de votare, nu şi pentru cei care se vor aşeza la coadă după ora 21.00.

Unde votezi

Cetăţenii din România care merg duminică, 10 noiembrie, la vot trebuie să ştie că pot face acest lucru în localitatea de domiciliu, iar dacă se află în afara localităţii îşi pot exercita dreptul la vot pe listele suplimentare. 

Alegătorii care nu știu de ce secţie aparţin, pot afla acest lucru de pe site-ul www.RegistrulElectoral.ro. Trebuie să introducă CNP-ul, numele de familie și un cod de verificare afișat pe site. Iar portalul va afişa imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunt arondaţi.

Pe lângâ buletinul de vot, vom primi şi o ştampilă în secţia de votare, cu înscrisul VOTAT, pe care o vor returna comisiei după exercitarea votului.

În situaţii excepţionale poate fi solicitată urna mobilă.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora o urnă specială. La secţiile de votare din străinătate nu se vor putea utiliza urnele mobile.

La ultimele alegeri prezidenţiale, în 2014, la primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18 %. În turul doi, au venit să voteze 11.719.344 de cetăţeni români, adică 64,11 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste.

Candidaţii la alegerile prezidenţiale 2019 și ordinea pe buletinul de vot

14 candidați sunt înscriși în lupta pentru Palatul Cotroceni, iar aceasta e ordinea pe buletinul de vot:

1) Klaus Iohannis - Partidul Național Liberal

2) Theodor Paleologu - Partidul Mișcarea Populară

3) Dan Barna - Alianța USR PLUS

4) Kelemen Hunor - UDMR

5) Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat

6) Cătălin Ivan - Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională

7) Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc

8) Sebastian Popescu - Partidul Nouă Românie

9) Banu John-Ion - Partidul Națiunea Română

10) Mircea Diaconu - Alianța Electorală Un Om (Pro România și ALDE)

11) Bogdan Stanoevici - candidat independent

12) Ramona Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste

13) Viorel Cataramă - Dreapta Liberală

14) Alexandru Cumpănașu - candidat independent.