Speranţa votului stă şi în tinerii României. O nouă generaţie votează acum, la alegerile prezidenţiale, pentru prima dată în viaţa lor de "om mare". Şi sunt chiar nerăbdători să contribuie, spun ei, la viitorul ţării.

Sunt elevi de liceu şi se pregătesc pentru a lua viaţa în piept. 

Articolul continua dupa recomandari

Dacă încă nu sunt convinşi ce profesie să aleagă, mulţi dintre ei ştiu sigur că vor să rămână în România.

Elevă: Eu cred că în România avem oportunităţi destule, doar că nu prea ştim noi ca oameni individuali să profităm de ele. Eu aş vrea să fac Medicina la Bucureşti. În România sunt şanse şi cred că ar trebui să ne dăm seama de chestia asta.

Această tânără are pentru prima dată ocazia să îşi exercite dreptul la vot. Şi va merge, spune ea, deoarece crede în România.

Elevă: Este esenţial pentru că dacă nu votăm noi care vom trăi pe pielea noastră ce se va întâmpla în viitor, cine să voteze?

Elevă: Clasa politică o văd că foloseşte anumite tehnici de manipulare pe care majoritatea populaţiei nu le observă, ei având în vedere doar lucurile care îi interesează pe ei şi nu se gândesc la viitorul ţării, nu se gândesc la generaţiile care vin după.

Nu doar spritul civic îi scoate pe tineri la vot. Ci şi convingerea că urmează să-şi aleagă viitorul profesional. Şi vor să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară.

Elev: M-am gândit să plec în Anglia să studiez Ingineria Aerospaţială. Sunt mai multe oportunităţi pentru viitor. Şi în ţară ar fi, dar aş opta pentru, afară deoarece au alt sistem de învăţământ.

Elev: Este necesar să ne asigurăm viitorul ţării şi dacă nu noi, masa tânără a populaţiei, nu suntem cei care facem ceva în acest sens, nu trebuie să ne aşteptăm de la alte categorii sociale.

Elevă: Eu nu aş pleca niciodată din România, pentru că sincer nu mi-ar plăcea, mie îmi place să stau în ţara asta pentru că m-aş simţi străină în altă parte.

Elev: Îmi place România şi eu aş vrea să rămân permanent aici, doar studiile şi câţiva ani de muncă în străinătate, dar familia şi casa vreau să mi le întemeiez aici, în ţară.

Mai mult, generaţia tânără profită şi de reţelele de socializare pentru a-şi îndemna prietenii din spaţiul virtual să meargă la vot.