Sunt momente cruciale pentru soarta României! Aproape 19 milioane de oameni sunt chemaţi la urne, să-şi aleagă preşedintele. Dincolo de graniţe, românii s-au mobilizat în a doua zi a votului. Până la această oră s-au strâns aproape 250 de mii de voturi. Comunităţile noastre din Italia conduc detaşat în topul ţărilor cu cele mai multe voturi, urmate de cele din Marea Britanie, Germania şi Spania. La urne au ajuns români de toate vârstele, familii întregi sau cupluri care şi-au unit chiar astăzi destinele.

Familii de români care trăiesc peste graniţe votează cu gândul la viitorul pe care vor să-l construiască pentru copiii lor în ţara natală. Comunităţile din marile oraşe s-au mobilizat la vot. Doar în Italia trăiesc pentru un milion de români.

Articolul continua dupa recomandari

”Nu ai cum sa nu votezi in trei zile, doar daca nu vrei”, spune o alegătoare.

COSMIN UNGUREANU, preşedintele unei secţii de votare din Roma: Imediat după deschiderea secţiilor de votare, coada a dispărut şi se votează normal, ca la orice secţie de votare din Romania, cel puţin până în acest moment.

La o secţie din Londra, la ora zece dimineaţa, încă era aşteptat valul de alegători.

Sunt 835 de secţii de votare deschise în străinătate, timp de trei zile - o premieră pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

Până la ora 21.00, la secţiile din străinătate votaseră 259.889 de români, dintre care peste 50 de mii în Italia, peste 45 de mii în Marea Britanie, peste 40 de mii în Germania și peste 35 de mii în Spania.

”Suntem aici cu familia de 17 ani, lucrăm, avem serviciu. Suntem totuşi romani, nu avem de gând să rămânem aici! Anul viitor chiar vrem să ne întoarcem”, spune o româncă din Barcelona.

RADU TRĂSCĂU, corespondent Observator la Barcelona: E week-end de vot pentru romanii stabiliti peste granite. Ieri au votat putin peste 500, in cele 3 sectii de vot din Barcelona. In medie, au venit 18 romani pe oră. Votul de astazi a inceput mai devreme decat ieri, iar autoritatile se asteapta ca numarul votantilor sa creasca.

Din Norvegia, până în Thailanda, indiferent de vreme, românii au ieşit din case, să voteze.

La o secţie din Germania şi-a făcut apariţia şi un cuplu proaspăt căsătorit. Îmbrăcată în rochie albă şi cu voal pe cap, mireasa a depus zâmbitoare buletinul de vot.

În Republica Moldova, aproape 14 mii de români votaseră, până la ora 17.00.

ADRIAN LOTREANU, preşedintele unei secţii de cotare din Chişinău: Chiar sunt foarte mirati, timpul de asteptare e zero, nu exista cozi.

”Nu mi-e indiferenta soarta Romaniei pe mai departe”, spune un alegător.

25 de mii de români din străinătate au ales votul prin corespondenţă. Două mii dintre ei au votat şi pentru turul doi, iar votul este deja contestat de unele partide politice.

În ţară, autorităţile pregătesc scrutinul de duminică.

LUDOVIC ORBAN, premier: Probabilitatea de agromerare a sectiilor de vot a scazut. Presedintii birourilor electorale trebuie sa ia toate masuri pentru a asigura fluidizarea. Sunt mobilizate efective de peste 37 de mii de angajati MAI.

Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum. Au costat statul român 150 de milioane de euro.