Dincolo de graniţe, românii s-au mobilizat în a doua zi a votului. Conform celor mai recente date, s-au strâns peste 270 de mii de voturi. Comunităţile noastre din Italia conduc detaşat în topul ţărilor cu cele mai multe voturi, urmate de cele din Marea Britanie, Germania şi Spania.

Familii de români care trăiesc peste graniţe votează cu gândul la viitorul pe care vor să-l construiască pentru copiii lor în ţara natală. Comunităţile din marile oraşe s-au mobilizat la vot. Doar în Italia trăiesc pentru un milion de români.

Articolul continua dupa recomandari

Româncă: Nu ai cum să nu votezi în trei zile, doar dacă nu vrei!

Cosmin Ungureanu, preşedintele unei secţii de votare din Roma: Imediat după deschiderea secţiilor de votare, coada a dispărut şi se votează normal, ca la orice secţie de votare din Romania, cel puţin până în acest moment.

Printre cei care s-au prezentat la vot în Italia s-a numărat şi o mireasă din Lecce.

Un episod similar s-a întâmplat şi în Germania, unde un cuplu proaspăt căsătorit s-a prezentat la urnele de la ambasda României din Berlin.

Îmbrăcată în rochie albă şi cu voal pe cap, mireasa a depus zâmbitoare buletinul de vot.

Sunt 835 de secţii de votare deschise în străinătate, timp de trei zile - o premieră pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

Româncă stabilită la Barcelona: Suntem aici cu familia de 17 ani, lucrăm, avem serviciu. Suntem totuşi români, nu avem de gând să rămânem aici. Anul viitor chiar vrem să ne întoarcem.

Din Norvegia, până în Thailanda, indiferent de vreme, românii au ieşit din case, să voteze. Cei mai mulţi votanţi au fost în Italia, Marea Britanie, Germania şi Spania.

În Republica Moldova, în primele două zile au votat peste 14 mii de români.

Adrian Lotreanu, preşedintele unei secţii de cotare din Chişinău: Chiar sunt foarte mirati, timpul de asteptare e zero, nu exista cozi.

Datele Biroului Electoral Central arată că, în total, peste 270.000 de români au votat în primele două zile la secţiile din diaspora.

25 de mii de români din străinătate au ales votul prin corespondenţă. Două mii dintre ei au votat şi pentru turul doi, iar votul este deja contestat de unele partide politice.

Ludovic Orban, premier: Probabilitatea de agromerare a sectiilor de vot a scazut. Presedintii birourilor electorale trebuie sa ia toate masuri pentru a asigura fluidizarea. Sunt mobilizate efective de peste 37 de mii de angajati MAI.

În ţară, autorităţile au mobilizat peste 37 de mii de angajaţi MAI pentru scrutinul de azi. Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum. Au costat statul român 150 de milioane de euro.