Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj la manifestările pentru marcarea a 100 de ani de la bătălia de la Oituz şi luptele de la Coşna şi Cireşoaia, în care a făcut un apel către români pentru edificarea unei patrii puternice prin educaţie şi coeziune, o naţiune angajată profund în proiectul european şi euro-atlantic.

„La 100 de ani de la bătălia de la Oituz, în numele Statului Român, a cărei existenţă a fost salvată de Armată Română în luptele de la Coşna şi Cireşoaia, dau cea mai înaltă cinstire eroilor ce-şi dorm somnul de veci pe aceste meleaguri. Manifestările organizate de dumneavoastră, autorităţi locale şi cetăţeni ai locurilor de bătălie de acum un secol, dovedesc că România nu a uitat sacrificiul ostaşilor săi căzuţi în Războiul de întregire. Adăugată celor de la Mărăşti şi Mărăşeşti, comemorarea luptelor de la Coşna şi Cireşoaia întregeşte cinstirea pe care o datorăm celor care, prin jertfa lor, au făcut posibilă Marea Unire”, afirmă şeful statului în mesaj.

Articolul continua dupa recomandari

Preşedintele menţionează că, inspirată de chemările Regelui Ferdinand şi dăruirea Reginei Maria, modernizată cu sprijinul Misiunii militare franceze şi condusă de generali şi ofiţeri ale căror nume stau înscrise în Panteonul naţiunii, Armata Română s-a împotrivit cu succes unor forţe copleşitoare, demonstrând forţa idealului naţional. Din tranşeele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz s-a ridicat o ţară probând prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului român de a-şi realiza marile sale aspiraţii.

”Pe frontispiciul Mausoleului de la Tîrgu Ocna stă scris: «Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria». Este o chemare la responsabilitatea fiecărei generaţii pentru continuarea operei înaintaşilor. Eroii de la Oituz şi Marea Unire nu pot fi onoraţi mai bine decât prin desăvârşirea proiectului ce a animat toate generaţiile începând cu 1848: construirea unei Românii unite, o ţară a instituţiilor moderne, a drepturilor şi a legii egale pentru toţi”, adaugă Klaus Iohannis.

”În aceste zile de pioasă aducere aminte, în locurile unde s-a scris istoria marilor opţiuni moderne ale României, vă chem, dragi concetăţeni, să edificăm o patrie puternică prin educaţie şi coeziune, o naţiune angajată profund în proiectul european şi euro-atlantic. Acestea sunt garanţiile noastre de prosperitate şi securitate, acesta este monumentul viu prin care cei care ne vor urma vor vedea că şi noi, la rândul nostru, ne-am făcut datoria”, subliniază preşedintele Iohannis în încheiere.

Preşedintele  Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul manifestărilor comemorative organizate pentru marcarea a 100 de ani de la bătălia de la Oituz şi luptele de la Coşna şi Cireşoaia. Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale - Directorul Oficiului Informaţii Integrate, în cadrul manifestării comemorative organizate la Tîrgu Ocna.

Sursa: News.ro