Numeroase studii realizate în ultimii zeci de ani arată că oamenii au mai mult control asupra stării lor de bine, de fericire, decât cred.

De Ziua Mondială a Sănătății Psihice, consultantul Charlotte Wiseman ne oferă 5 pași pe care i-am putea urma pentru a ne simți mai bine:

Articolul continua dupa recomandari

  • Fă zilnic o listă cu "lucrurile" pentru care ești recunoscător

De multe ori avem tendința de a ne focusa pe ceea ce ne dorim în viitor sau lucrurile care nu sunt așa cum am sperat. Acest lucru ne afectează capacitatea de a vedea partea frumoasă a vieții și ne face să vedem mai mult aspectele negative, pierzând astfel multe clipe frumoase. Ar fi bine ca, înainte de culcare, să alocăm cinci minute pentru a scrie o listă cu trei lucruri de care ai fost mândru în ziua respectivă.

Analizează cel puțin unul dintre elementele de pe listă și gândește-te de ce ești recunoscător pentru el. Întreabă-te cum te face să te simți și amintește-și că nimic nu este prea neînsemnat pentru a fi recunoscător că-l ai.

  • Intră în contact cu ceilalți

Studiile au arătat că sentimentul de izolare ne afectează sănătatea psihică mai mult decât oricând.

Lipsa unor relații sociale duce la creșterea stresului, creșterea riscului de a suferi de depresie și un nivel scăzut al stării de bine.

Singurătatea este un factor de risc pentru sănătatea fizică la fel ca fumatul. Alocă timp zilnic pentru a intra în contact cu ceilalți - iar asta nu înseamnă un Like pe Facebook.

Vizitează un prieten, vorbește cu casierul de la supermarket, sună pe cineva mai degrabă decât să trimiți un mesaj.

  • Fă exerciții de relaxare

Studii recente ne arată că introducerea de exerciții de relaxare în rutina noastră zilnică este la fel de importantă pentru sănătatea fizică și psihică precum exercițiile fizice.

Să faci câteva mișcări de streching de 3-4 ori pe zi poate reduce stresul, pentru preveni căderile de energie, poate îmbunătăți procesul de digestie, dar și obiceiurile legate de somn.

  • Hrănește-ți mintea

Cu toții ne gândim că trebuie să mâncăm mai sănătos, fie pentru a slăbi, fie pentru a ne îmbunătăți capacitatea la efort, însă rar luăm în considerare faptul că mâncarea poate fi o hrană pentru creier.

O dietă bazată pe carboxidrați complecși (cum ar fi cerealele și legumele), incluzând uleiuri esențiale (nuci, semințe sau ulei de pește) și aminoacizi (pe care îi găsim în ouă, curcan, ovăz și banane), este esențială pentru a ne optimiza sănătatea mintală.

Include în dieta ta zilnică un iaurt natural, fără zaharuri, și vei fi pe drumul cel bun pentru o minte cât mai sănătoasă.

  • Fii mai ancorat în realitate

Trebuie să ne antrenăm mai mult pentru a ne concentrăm la prezent decât să ne gândim la ceea ce am făcut sau urmează să facem. Să fii ancorat în prezent te poate ajuta să reduci stresul, să-ți îmbunătățești capacitatea de a rezolva rapid probleme, să-ți întărești sistemul de imunitate și, în final, te va ajuta să fii mai fericit și să trăiești mai mult.

Setați un cronometru timp de trei minute și stați într-un loc confortabil, cu ochii închiși. Fiți atenți la respirație și la ce anume simțiți. Când mintea voastră începe să rătăcească, conștientizați asta și îndreptați-vă din nou atenția asupra respirației. 

Atenția va fi distrasă din nou, observați asta și corectați-vă. Faceți acest lucru timp de trei minute, până când cronometrul spune că este momentul să vă continuați ziua.