Un cojoc din Ţara Beiuşului a devenit sursă de inspiraţie pentru celebra casă franceză. Dar numele României nu apare nicăieri, spre revolta mândrilor bihoreni. Scandalul vine la numai câteva zile după ce designerul Tory Burch ne-a copiat şi ea portul popular.

"Veste cu aplicaţii de catifea şi denim japonez cu broderie neo-folclorică". Aşa descrie Maria Grazia Chiuri, directorul de creaţie al casei de modă Dior, colecţia de toamnă-iarnă a acestui an. Nici vorbă de vreo inspiraţie românească.

Articolul continua dupa recomandari

Asemănarea izbitoare i-a atras imediat atenţia lui Radu Frentiu, un tânăr român din Bihor, care locuieşte în Indonezia. A văzut sumanul vândut cu un preţ exorbitant, de 35 de mii de dolari, la unul dintre cele mai mari cazinouri din lume din Singapore. Şi a recunoscut imediat motivele româneşti, mai ales că, în Ţara Beiuşului cojocul e sacru.

Anca încă mai coase alături de sora ei acest cojoc special, care este considerat de oamenii locului un obiect cu puteri magice.

Cojocul, vândut de Dior cu 35.000 de dolari, ar fi adus României un capital de imagine inestimabil. Dar numele ţării noastre nu a fost pomenit.

Şi nu este prima oară când meritele românilor nu sunt recunoscute. Şi creatoarea americană Tory Burch este acuzată că a copiat o haină tradiţională românească. Bogdan Banu, românul care organizează Ziua Universală a Iei la Washington, a mers îmbrăcat în costum tradiţional la unul dintre magazinele creatoarei, în semn de protest. Iar Tory Burch ne-a cerut scuze.