Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute în Costa Rica, în baza mandatelor internaţionale emise de autorităţile române prin Interpol. În imaginile postate de Poliţia Judiciară din această ţară se vede Elena Udrea, care este oprită în trafic. Iar lângă ea se află şi un căruţ de copil. 

Ambele au fost ridicate de pe stradă. Potrivit unui comunicat, cele două erau fost investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roşii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie. Fostul ministru şi fosta şefă a DIICOT au fost duse în faţa Curții Penale de la San José.

Articolul continua dupa recomandari

Conform unor surse judiciare, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica în Costa Rica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Curtea de Apel Bucureşti tocmai a decis, luni, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

În ceea ce o privește pe Alina Bica a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum anunţa avocatul său, la ICCJ, la unul din termenele în procesul ANRP. Fosta şefă a DIICOT, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.