Tehnologia poate opri până şi timpul. În premieră în cinematografia din România, o peliculă din anii '90 a fost restaurată în format 4K. Specialiştii au lucrat câteva luni, zi şi noapte, pentru ca filmul Balanţa să fie la o rezoluţie de ultimă generaţie. În exclusivitate, o echipă Observator a filmat studiourile unde au fost refăcute imaginile. Lansarea va avea loc săptămâna viitoare, însă vă prezentăm în avanpremieră, în acest material video, secvenţe în rezoluția 4K.  

„Balanța", filmul lui Lucian Pintilie, a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. A adunat pe generic nume mari ale cinematografiei: Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. Lungmetrajul  prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital din provincie, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului. După aproape 30 de ani de la lansare, pelicula a reîntinerit datorită tehnologiei.  

Articolul continua dupa recomandari

Munca este titanică. Numai pentru restaurarea imaginilor, Sebastian şi alţi trei colegi au lucrat timp de câteva luni, ca să înlăture toate scamele şi zgârieturile apărute de-a lungul vremii pe peliculă. 

SEBASTIAN PLĂMĂDEALĂ, director tehnic: Este un volum de muncă de 151.000 de fotograme. Pentru fiecare fotogramă, în medie, un om stă 10 minute pentru primul pas şi trebuie să facă 4 sau 5 ca să fie sigur.

Deşi este inginer de sunet de 20 de ani, nici misiunea lui Dragoş nu a fost uşoară.

DRAGOŞ ŞTIRBU, inginer de sunet: Am sincronizat foarte mult la dialoguri, foarte multe efecte pentru sunete. 

Costurile proiectului sunt de câteva zeci de mii de euro, dar cum era de aşteptat, rezultatul a fost pe măsura eforturilor depuse. 

ANCA DRĂGOI, Fundaţia 9: Reacţiile au fost extrem de pozitive şi emoţionante în acelaşi timp. E o bucurie colectivă, şi pentru moştenitorii cinematografiei, şi pentru iubitorii de cinema.

Filmul Balanţa, în rezoluţie 4K, va rula în cinematografele din România începând cu 6 februarie.