Andreea Berecleanu conduce o maşină electrică şi a vorbit, în exclusivitate pentru Observator.TV despre experienţa la volanul unui astfel de automobil.

Atrage toate privirile, este foarte ușor de manevrat, te ajută să te strecori oriunde, iar problema parcării aproape că nici nu există.

Articolul continua dupa recomandari

Și știm cât de mult contează asta în traficul din Bucureşti. Vorbim despre mașina electrică.

Iar tot mai mulți români par să găsească avantajele unei astfel de achiziții, dacă este să judecăm după creșterea numărului de înmatriculări de anul trecut, până la momentul de față.

Dacă în primele trei luni ale anului trecut au fost înmatriculate în România doar 11 mașini electrice, iată că, în aceeași perioadă a acestui an, aproape 200 de astfel de automobile sunt conduse la noi în țară.

Chiar mai multe decât în Finlanda sau Cehia.

Andreea Berecleanu: 'Este o maşină foarte chic'

Andreea Berecleanu conduce o masina electrica in BucurestiVezi 3 imagini în Galerie

Andreea Berecleanu este mândra posesoare a unui 'scuter pe patru roți', așa cum chiar ea numește mașina cu care iese la plimbare în zilele călduroase.

Asta pentru că mașina electrică este un automobil sezonier.

"Pentru o mașină sezonieră, este o mașină frumoasă, foarte chic, dar este o mașină pe care o poți conduce maximum șase luni pe an. Trebuie să îți asumi că nu are aer condiționat, așa că vara te cam bate soarele în cap. Primăvara este perfect, toamna este perfect", a povestit Andreea.

Iar aspectul ieșit din comun atrage toate privirile curioșilor.

Modelul condus de Andreea are doar un metru înălțime, două locuri - unul al șoferului, iar celălalt în spate - design ce te trimite cu gândul la o bicicletă tandem.

Desigur, cu dotări de lux și confort maxim, perfecte pentru drumurile de zi cu zi în haosul din traficul bucureștean.

"Atrage toate privirile. Privirile copiilor, privirile oamenilor în vârstă, ale celor din mașinile foarte scumpe, ale taximetriștilor, privirile simplilor trecători, ale tuturor care nu numai că te privesc cu drag și cu amuzament, dar te consideră ca fiind din Star Trek, pentru că așa arată. Are un desing futurist", a explicat Andreea despre experienţa din traficul din Bucureşti.

Insă, chiar dacă o astfel de mașină face din fiecare șofer care o conduce o adevărată vedetă în trafic, atenția printre ceilalți participanți la trafic trebuie să fie una sporită.

"Trebuie să fii atent în trafic, pentru că este o mașină mică, scundă, este posibil ca alți șoferi să nu te vadă. Eu întotdeauna mă asigur că sunt văzută în trafic, chiar dacă am prioritate. Practic, ești la fel de expus ca pe un scuter. Este ca un scuter pe 4 roți", a mai precizat vedeta Observator.

Cât despre veșnica problemă a locului de parcare, automobilul electric vine în ajutorul celor care s-au săturat de bătăi de cap și jumătăți de oră pierdute în căutarea unui spațiu în care să-și lase mașina.

"Poți să o parchezi pe lat. Este o mașină ideală pentru oraș. Și te simți foarte bine în ea, este foarte comodă și reușești să te strecori foarte ușor", mărturisește Andreea Berecleanu.

Iar dacă vă gândiți să vă aventurați cu o mașină electrică în afara orașului, trebuie să țineți musai cont de nivelul de autonomie.

Andreea Berecleanu conduce o masina electrica in traficul din BucurestiVezi 3 imagini în Galerie

Maşina electrică are o autonomie de 65 de kilometri

Sau să vă asigurați că există stații speciale pentru a încărca bateria, pe parcursul călătoriei.

Modelul condus de Andreea are o autonomie de 65 de kilometri și poate ajunge la o viteză de până la 80 de kilometri/h. Și încarcă bateria chiar în garajul de acasă.

"Eu o încarc în garaj, acasă. Mai pot să o încarc în mall sau în câteva benzinării, unde timpul de încărcare este de aproximativ două ore. O încarc doar acasă și mă asigur că am suficienți kilometri. De obicei o încarc cam o dată la două zile, nu în fiecare seară și chiar alerg destul de mult prin București", spune, mulțumită, prezentatoarea TV.

Bateria unei mașini electrice intră în prețul achiziției, însă trebuie, de asemenea, plătită o chirie lunară la distribuitor.

Iar costurile unui autovehicul electric precum cel condus de Andreea este de minimum 8 mii de euro și poate depăși ușor suma de 10 mii de euro, în funcție de dotări.

Faptul că necesită încărcarea bateriei aproape în fiecare zi, în condițiile în care infrastuctura de alimentare a acestor automobile la noi în țară nu este una foarte dezvoltată, poate fi privit ca un dezavantaj de cei mai sceptici.

Însă, mult mai mulți o consideră mașina viitorului, iar oficialii Comisiei Europene au înțeles și ei asta.

Administratorii imobilelor noi de locuinţe, dar şi de la clădirile de birouri ar putea fi obligaţi să instaleze cel puţin o staţie de încărcare pentru maşinile electrice.

În Franța sunt acum 125.000 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice.

"Foarte multe exemplare am văzut în Monte Carlo. Și în Italia, dar în mod special în Franța", spune și Andreea.

Iar unde este cerere, cu siguranță va fi și ofertă.

În Capitală nivelul solicitărilor pentru instalarea unor puncte de reîncărcare e destul de ridicat, pentru că anul trecut, circulau în București 187 de maşini electrice.