Sofia Rotaru, cântareață, compozitoare, actriță, designer și dansatoare, este considerată una dintre cele mai importante artiste ale fostei Uniuni Sovietice, ea fiind recompensată, încă din anul 1986, cu premiul "Artist al Poporului din URSS".

Astăzi, cântăreaţa a împlinit 70 de ani, însă forma ei fizică este una de invidiat.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit sputniknews.com, artista a decis să sărbătorească această aniversare propunându-și să slăbească 10 kilograme, obiectiv pe care l-a îndeplinit. Impresarul ei, Serghei Lavrov, a declarat că Sofia Rotaru a slăbit renunțând la cartofii prăjiți, la prăjituri, dar și la carne.

Foto: Ultimul număr al revistei Time to Eat

A avut o copilărie grea

Sofia Rotaru s-a născut la 7 augus 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, a doua într-o familie de șase copii. 

„Eu, de pildă, mulgeam vaca şi, de la vârsta de şase ani, făceam mâncare pentru toată familia, o ajutam pe mama în gospodărie. Dis-de-dimineaţă, mergeam la piaţă să vând verdeaţă, iar din banii câştigaţi cumpăram pâine. Seara, după o zi grea de muncă, toată familia cânta în cor. Din punct de vedere material, am avut o copilărie foarte grea. Dar eram fericiţi. Ştiţi, ţin minte până acum cât de mult aşteptam sărbătorile noi, copiii, fiindcă doar în zi de sărbătoare mâncam pe săturate pâine proaspătă, coaptă în cuptorul mamei, şi cârnaţi de casă, şi bomboane. În alte zile, nu aveam parte de asemenea bunătăţi”, îşi aduce aminte Sofia Rotaru.

În 1974, a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuţi şi a Filarmonicii din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”.

Sofia Rotaru a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee artistice în Germania, Finlanda, SUA, Franţa, Israel, România, Rusia şi în alte ţări.  

În 1968 a luat medalia de aur la festivalul mondial al tineretului şi studenţilor din Sofia, Bulgaria, în 1973 – premiul I la Festivalul „Orfeul de aur” din Burgas (Bulgaria), în 1975 – premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) şi în 1976 - premiul „Ostrovski”. În 2000, a fost numită „cîntăreaţa secolului XX”.

Sofia Rotaru este interpreta imnului oraşului Chişinău „Oraşul meu alb”, compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013, i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

În 2000, a fost numită Cântăreaţa secolului 20 în Rusia.

Admirată de Vladimir Putin

Sofia Rotaru este una dintre cântărețele preferate de temutul președinte al Rusiei, Vladimir Putin.

La împlinirea a 65 de ani, Sofia a povestit cum a fost felicitată de Putin: "De ziua mea, mi-am dorit să am parte de o atmosferă mai retrasă, să fiu înconjurată de cele mai scumpe persoane: nepoţii, fiul, nora şi surorile. Cu toate acestea, telefonul mi-a sunat continuu, am primit mesaje de felicitare atât de la prieteni, cât şi de la fani. Până şi Vladimir Putin a ţinut să mă felicite, expediindu-mi o telegramă. Vreau să mă odihnesc, iar în Italia sunt podgorii magnifice, e foarte frumos. Nici în acest an, de pe masa de sărbătoare nu au lipsit bucatele tradiţionale româneşti, printre care şi mămăliga. În familia mea e lege ca la fiecare sărbătoare, mămăliga să fie făcută de mine”, a declarat Sofia Rotaru.

Artista cântă în limbile rusă, ucraineană, dar și română.

Refuză să-şi refacă viaţa

În viaţa îndrăgitei artiste a fost o singură mare iubire – soţul ei, Anatoli Evdokimenko, care a decedat în urmă cu 15 ani. „Tolia a fost bărbatul vieţii mele. Când am rămas fără el, nici nu mai voiam să trăiesc. Nici nu mă gândesc la alţi bărbaţi. Mereu îi voi rămâne fidelă”, mărturiseşte Sofia Rotaru.