“Castelul de lut” din Valea Zânelor a devenit subiect de reportaj la BBC, jurnaliştii englezi considerând că acesta seamănă cu o casă din seria Hobbit.

Construcţia inedită îi aparţine unui cuplu de români care şi-a dedicat doi ani din viaţă pentru a crea o casă de poveste, în munţii Transilvaniei. Folosind numai materiale ecologice, cei doi au reuşit, cu ajutorul unor arhitecţi francezi, să construiască un impresionant castel din materiale ecologice.

Articolul continua dupa recomandari

“Răzvan şi Gabriela Vasile şi-au vândut casa pe care o aveau în apropierea capitalei, pentru a-şi construi «castelul» într-un sat, la 40 km de Sibiu. Materialele folosite sunt organice, casa fiind construită din argilă şi nisip, pe o structură de lemn, fără a folosi nici măcar o lingură de vopsea sau lac”, scrie BBC. Jurnaliştii străini sunt de părere că ingenioasa construcţie seamănă foarte mult cu o casă din celebra serie Hobbit.

“Castelul de lut arată ca cele din Hobbit, mai degrabă decât cu un castel în sensul convenţional. Proprietarii speră în cele din urmă să-l transforme într-un hotel, având în vedere poziţia sa în Munţii Carpaţi, în apropierea Transfăgărăşanului şi a oraşului medieval Sibiu. Construcţia este deja o atracţie turistică în sine, un cuplu chiar organizându-şi petrecerea de nuntă acolo. Proprietarii au declarat recent că intenţionează să deschidă şi un restaurant, folosind numai produse alimentare ecologice locale, până la sfârşitul anului”, scriu jurnaliştii englezi.

Construcţia are la bază baloţi compactaţi de paie, tencuiţi cu lut şi aşezaţi pe o structură de lemn. Interiorul este o îmbinare a stilurilor tradiţional şi modern, proprietarii mergând pe acelaşi principiu: materiale ecologice combinate cu elemente moderne. Ferestrele “castelului” sunt mari, lăsând lumina solară să ofere un ambient plăcut. Până şi apa care curge prin instalaţiile casei este apă naturală de izvor.


sursa: adevarul.ro