Un tanc Sherman trimis de americani ca ajutor lui Stalin în Al Doilea Război Mondial a ajuns, în cele din urmă, la destinaţie, după 73 de ani. Blindatul va fi folosit la parada de 9 mai, din Piaţa Roşie.

Ruşii au recuperat de pe fundul Mării Barenţ un tanc Sherman trimis de americani Uniunii Sovietice, în al Doilea Război Mondial. Blindatul, împreună cu alte numeroase Sherman-uri, fusese livrat ca ajutor sovieticilor, ca să lupte împotriva Germaniei Naziste.

Articolul continua dupa recomandari

Însă cargoul Thomas Donaldson, care transporta blindatele, a fost torpilat de un submarin german, în martie 1945, iar blindatele au ajuns pe fundul mării. Abia după 73 de ani, ruşii au decis să recupereze Sherman-urile şi să le aducă pe uscat.

Tanc Sherman recuperat din Marea BarenţVezi 3 imagini în Galerie

Tancuri Sherman scufundate de un submarin germanVezi 3 imagini în Galerie

Mai multe tancuri pline de rugină au fost, astfel, scoase din mare şi aduse la Murmansk, spune Siberian Times. Unul dintre ele a fost trimis la recondiţionare, pentru a participa la parada de 9 mai, când ruşii sărbătoresc victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

În timpul conflagraţiei, americanii au trimis URSS-ului peste 4000 de tancuri Sherman, ca ajutor în lupta contra trupelor germane.