În fiecare zi, turiştii aflaţi pe litoral, observă cum Vama se transformă. Din locul distracţiei fără limite, într-o staţiune de familie. Explicaţia e simplă. Foştii vamaioţi au devenit acum părinţi. Asta înseamnă că îşi aduc acum cu ei la malul mării şi copiii.

Copiii de azi - vamaioţii de mâine. N-au încă buletin, dar simt deja că Vama Veche e un loc special. La 12 ani, Andrada ştie exact de ce iubeşte mica staţiune din sudul litoralului. 

Articolul continua dupa recomandari

"Apa, simplitatea, nu e ca în alte staţiuni - jetski-uri şi toate cele. Tocmai ce am vorbit cu tati mai devreme că o să vin şi când o să mă fac mare, cu prietenii", spune, încântată, Andrada.

Cândva locul de întâlnire al rockerilor, romanticilor şi artiştilor fără inhibiţii, Vama este acum a copiilor, care o descoperă val cu val. Diana are 9 ani. Este pentru prima dată când vine aici. 

"E foarte frumos. Niciodată n-am mai văzut aşa o mare frumoasă. Cel mai mult îmi place toată vama. Aici mă simt aproape ca acasă", mărturiseşte şi Diana.

Şi mama ei se află pentru prima dată-n Vamă - iar locul a surprins-o. 

"N-am simţit că s-ar depăşi anumite limite ale bunului simţ. Dimpotrivă, am simţit o libertate de care îmi pare rău că n-am profitat când eram mai tânără", spune mămica Dianei.

Părinţii nu regretă că Vama nu mai e ce-a fost. Au renunţat la cort, pentru confort. Acum, îşi duc copiii în hoteluri şi pensiuni cu locuri de joacă şi piscină. 

"I-am povestit cum era înainte. Lumea stătea cu corturile, făceau foc pe plajă, era distracţie multă", îşi aminteşte un tătic.

Chiar dacă decorul s-a schimbat, spiritul libertăţii s-a transmis de la o generaţie la alta.