Pe cât este de sănătosă, pe atât este e rară. Sfecla roşie face cât o farmacie întreagă, iar de beneficiile ei trebuie să profităm în special în anotimpul rece. Este bogată în antioxidanţi, ţine inima sănătoasă şi e un remediu împotriva anemiei.

O adevărată porţie de sănătate în această farfurie cu supă cremă din sfeclă roşie. Bucătarul care a preparat-o încearcă să ne convingă că, în prag de iarnă, putem face minuni în bucătărie cu reţete simple care ne ţin departe de răceli. 

Articolul continua dupa recomandari

Sergiu Găzdac, bucătar: Pentru a obţine 6 porţii avem nevoie de un kilogram de sfeclă şi 2-3 morcovi medii. Sucul lăsat de la sfecla roşie îl folosim pentru a obţine lichiditatea de care avem nevoie. 

Ornată cu germeni de praz şi pătrunjel, supa în care bucătarul a mai pus sare şi piper e cerută deja în restaurantele unde clienţii caută în gustul bun al preparatelor şi beneficii pentru sănătate. 

Pe lângă gustul dulce, sfecla este bogată în vitamine şi antioxidanţi. 

Roşia toamnei, cum o numesc agricultorii, ţine inima sănătoasă, echilibrează tensiunea şi previne bolile cardio vasculare. În pieţe, însă, trebuie să cauţi mult printre tonete până o găseşti. 

Tot mai puţini fermieri o cultivă pentru că planta are nevoie de multă apă, iar seminţele sunt destul de scumpe. În plus, fabricile care o procesează oferă preţuri mici pe kilogram. Aşa a ajuns să fie sfecla roşie una dintre cele mai căutate legume ale toamnei. 

Şi preţul mic de vânzare în pieţe a făcut ca, de la un an la altul, tot mai mulţi agricultori să renunţe la această cultură. Când România avea sisteme de irigaţii, judeţele Constanţa şi Galaţi dădeau producţii-record. De pe un hectar de pământ, erau recoltate zeci de tone de legume. Acum agricultorii plantează sfeclă roşie pe suprafeţe mici, cel mai adesea în propria gospodărie. O parte din producţie ajunge în borcane cu oţet, în cămara de iarnă.